Дами и господа, Проведохме разговори с моя унгарски колега П.

...
Дами и господа, Проведохме разговори с моя унгарски колега П.
Коментари Харесай

Пресконференция на външните министри на Русия и Унгария след преговорите в Москва

Дами и господа,

Проведохме диалози с моя маджарски сътрудник П. Сиярто. Те бяха доверителни, информативни и протекоха в делова атмосфера. Имахме обстойна полемика по основни аспекти на двустранното съдействие, на първо място в подтекста на осъществяването на договореностите, които бяха реализирани сред съветския президент Владимир Путин и унгарския министър председател Виктор Орбан, в това число на последната среща на 1 февруари тази година.

Обърнахме огромно внимание на прегледа на процеса на осъществяване на огромни взаимни планове в енергетиката, превоза и други области. Заявихме, че с помощта на добре координираната другарска работа, механизмите на двустранно взаимоотношение, в изискванията на сложна санитарно-епидемиологична конюнктура, през 2021 година успяхме да преодолеем спада в двустранния стокообмен и да реализираме неговия осезателен, над 25%, растеж.

Потвърдихме взаимното си желание да продължим работата по разширението на АЕЦ „ Пакш “ в естествен режим със съдействието на държавната корпорация „ Росатом “. Подписаните двустранни съглашения и контракти обгръщат целия витален цикъл на станциите: от построяването до доставката на гориво и поддръжката.

Разглеждаме този план като стратегически както по мащаб, по този начин и заради високотехнологичния му темперамент. Системно се извършват планове в региона на износа на съветски въглеводороди. Интересите на нашите страни са изцяло задоволени от осъществяването на дълготрайни контракти за експорт на природен газ от Русия за Унгария, които бяха подписани през 2021 година

Днес нашите сътрудници оповестиха интереса на унгарското държавно управление да закупи в допълнение несъмнено количество газ тази година. Това искане ще бъде неотложно докладвано и прегледано. Ние от своя страна подчертахме, че искрено русофобската политика, провеждана от Вашингтон и Брюксел, пречи на по-нататъшното развиване на нашето практическо съдействие.

Това включва необуздана ескалация на глобите без изчерпателен разбор на следствията за самите страни, които постановат тези ограничавания. Разбира се, ние не сме заинтригувани сходни неща да пречат на нашето съдействие. Ще търсим и намираме решения, които да създадат взаимоотношението ни във всички сфери без значение от този тип прищевки и опити за „ санкции “.

Говорихме за някои интернационалните въпроси. По обясними аргументи обърнахме особено внимание на обстановката в Украйна и към нея. Руската федерация искрено изяснява задачите и дилемите на специфичната военна интервенция. Готови сме в допълнение да разбираем всички нюанси, аспекти на обстановката, по какъв начин се развива. Предполагаме, че на някакъв стадий нашите западни съседи въпреки всичко ще схванат безспорната контрапродуктивност и заплаха от напомпване на Украйна с съвременни типове оръжия, поощряване на украинския режим да продължи безумни дейности, въоръжени набези против цивилни и лични жители.

Виждаме, че в този момент пристрастието господства в позицията на Брюксел, Вашингтон и множеството европейски столици. Надявам се, че въпреки всичко животът ще ни накара да погледнем обективно на обстоятелствата, да се откажем от изкуствено измислените конфронтационни тактики и тактики и да се заемем на първо място със личните си европейски проблеми.

Искам да подчертая, че тясно си сътрудничим с Унгария и в други области на интернационалната политика, в това число в Организация на обединените нации и ОССЕ. Имаме взаимно схващане, че ние - и Унгария, и Русия - постоянно се ръководим от нашите национални ползи, само че сме заинтригувани да намерим решения по всеки въпрос, който визира и двете страни, позволявайки тези национални ползи да бъдат защитавани, без да навредят по някакъв метод на сътрудниците.

Оценявам нашата връзка. Днешните диалози потвърдиха своя дълготраен и стратегически темперамент. Ще ги развиваме по всевъзможен вероятен метод.

Въпрос: През последната година се наблюдава наклонността на делене на европейските страни на два клана: които следват политиката на Брюксел и които работят в народен интерес, като Унгария да вземем за пример. Последните постоянно печелят. Не смятате ли, че Европейският съюз в настоящия си тип повече пречи на развиването на страните членки, в сравнение с способства за него?

Външният министър Лавров : Не желая да се въвличам във вътрешния дневен ред за развиване на Европейския съюз. Четем какво пишат за това. Чуваме какво споделят, в това число и в самите страни членки. Мога единствено да кажа, че обстановката не е лека.

Води се борба. Европейската администрация желае да подчини всичко и всички, националните държавни управления, да диктува условия и да спре всяко противоречие. От друга страна, страните-членки желаят да схванат какъв брой от властта се употребява в тяхна изгода и какъв брой от нея съставлява корист и мотив за безпокойствие. Това е вътрешен въпрос на Европейски Съюз.

Искам да подчертая едно просто нещо. Сега следим реакцията на Запада (на първо място Брюксел и доста европейски столици) на протичащото се в Украйна. Позволете ми да ви припомня, че в продължение на доста години в връзките си с Европейския съюз ние се стремим да изградим равнопоставена, взаимноизгодна архитектура, в това число и по въпросите на външната политика. Отчасти това се получи, само че Европейски Съюз постоянно се е отличавал с арогантното си отношение към всевъзможни опити за баланс на ползи, предпочитайки да взема решения и по-късно да ги постанова като истина от последна инстанция.

Да вземем същата тази Украйна. Не стартира през февруари тази година. Имаше прелом. Представители на Европейския съюз (Франция, Германия, Полша) в навечерието му подсигуряваха, че ще има съглашение сред украинския президент и опозицията,те подписаха съответните гаранции. На идната заран, когато ги " потъпкаха " и раздраха, Европейският съюз не сподели нищо. Той даже не прикани пучистите да съблюдават отговорностите, подписани от Европейски Съюз.

Година по-късно имаше Минските съглашения, които също бяха обезпечени от Франция и Германия, само че Киев изрично отхвърли да ги съблюдава. Наскоро П. А. Порошенко сподели, че ги е подписал, само че не е имал и желание и няма да ги извърши. Сякаш беше належащо да се завоюва време Украйна да бъде „ напомпана “ с съвременни оръжия. Откровено и цинично.

Както тогава Европейският съюз безмълвно се отдаде на саботажа на Минските съглашения от Киев, по този начин и никой не реагира на това искрено самопризнание на П. А. Порошенко. Това е позор за съществени страни, които желаят да се оправят със значими проблеми в региона на външната политика.

Сега слушаме нервности за това, че в Украйна се нарушават всички вероятни правила на интернационалното филантропично право, умират хора. Вярно е, че хората умират, само че би трябвало да се изправите пред истината и да не загърбвате обстоятелствата, че хората умират на първо място от безусловно недомисления обстрел на мирни региони на Донбас и други елементи на Украйна от въоръжените сили на Украйна, от националистическите батальони.

Второ, бих желал да помоля публицистите (това не е мъчно да се направи в нашия век на осведомителни технологии) да погледнат през последните осем години каква беше реакцията на Европейски Съюз, когато хиляди цивилни починаха заради обстрелите на украинските управляващи, до момента в който споразуменията от Минск към момента запазваха силата си и към момента се надявахме, че някой ден ще пристигна мир в Украйна. Нямаше никаква реакция. Те единствено говореха че това е тяхната страна и те имат право да откажат разговор с Донецк и Луганск. Никой от нас не чу наказание на това, което украинската войска прави.

Подобно отношение към личните ни гаранции, което наблюдавахме с Минските съглашения, не е единственото, което се отнася единствено за украинската история. По същия метод Европейски Съюз и неговата администрация се държаха по въпроса за Косово.

Преди съвсем 10 години, по искане на Общото заседание на Организация на обединените нации, Европейският съюз се ангажира с посредничеството сред Прищина и Белград. През 2013 година вследствие на тези договаряния беше контрактуван документ за основаване на Общността на сръбските общини на Косово. В северната част на района, където живеят най-вече сърби, трябваше да се основат общини и да се обезпечат на сърбите в Косово обикновени права: език, вяра, просвета, стопански връзки със Сърбия. Практически същото, което беше планувано в Минските съглашения по отношение на правата на Донбас като част от украинската страна.

Прищина погреба съглашението за Общността на сръбските общини. Европейски Съюз не изрази и не показва отношение към сходно безобразно държание на подопечните.

Имам право да приказвам за външнополитическата активност на Европейския съюз, тъй като те бяха дейни в области, които са част от дневния ред на интернационалната общественост. Тъжно е да се види по какъв начин Европейският съюз следва пътя, посочен от Съединени американски щати: „ груповият Запад “ би трябвало да бъде единен, нито крачка обратно, наляво или надясно, единствено напред, където каже старшият приятел.

Мога единствено да пожелая на Европейски Съюз да преодолее сегашните компликации. Никой не се интересува от рецесии в Европа. Има страни, които изрично упорстват, че политиката им ще се дефинира от личните им национални ползи. Те не желаят да изгубят своята национална еднаквост, просвета, вяра, обичаи, в това число по какъв начин да отглеждат децата в фамилиите. Надявам се, че това заслужено, естествено предпочитание ще надделее и ще бъде почетено. Това е най-важното сега.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР