Дамата с камелиите ще има мартенска премиера в Драматичен театър

...
Дамата с камелиите ще има мартенска премиера в Драматичен театър
Коментари Харесай

Дамата с камелиите - мартенска премиера 2022 на ДТ Стоян Бъчваров Варна

" Дамата с камелиите " ще има мартенска премиера в Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " Варна. Маргарита Мачева, една от надарените режисьорки измежду най-младото театрално потомство у нас слага за пръв в държавна такса „ Стоян Бъчваров “. Нейният избор е „ Дамата с камелиите “ по великия разказ на Александър Дюма-син. Театралната режисура ще има своята премиера на 28 март 2022 година Превод на Михаил Маринов, театрална версия и постановка Маргарита Мачева, сценография Борис Далчев, костюми Константин Вълков, музика Петър Дундаков, мултимедия Владислав Илиев. В ролята на Маргьорит Готие ще се превъплъти Христина Джурова, номинирана за премия ИКАР 2022 за поддържаща роля – Констанце Вебер в „ Амадеус “ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев. Талантливата млада актриса пресъздава на варненска сцена и облиците на Мария в „ Тютюн “ по Д. Димитър Димов, реж. Бина Хараламбиева, Невестата в „ Кървава женитба “ от Лорка, реж. Стоян Радев Ге.К. и други

Маргарита Мачева е най-младият сценичен шеф в България

Родена в Плевен, приключила НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков, Маргарита Мачева беше негова асистентка във варненската режисура на „ Ричард III “ от Шекспир (2012), удостоена с 4 номинации и 3 награди ИКАР. Режисьор, а след това и шеф на държавна такса „ Никола Вапцаров “ Благоевград, Маргарита Мачева е най-младият сценичен шеф в България. За креативните й упоритости свидетелстват досегашните постановки в Благоевград „ Принцеса Турандот " по Карло Гоци, " Вампир " от Антон Страшимиров, „ В полите на Витоша “ от Яворов, " Панаир на суетата " от Уилям Текери.

„ Дамата с камелиите “ печели на 24-годишния Александър Дюма-син международна популярност, може би тъй като самият създател има известно присъединяване в трагичния сюжет. През 1844 година той се среща с куртизанката Мари Дюплеси, с която има връзка към година. След като се разделят, Дюплеси се сближава с композитора Ференц Лист, за малко е омъжена за френски аристократ, само че го напуща по гледище на фамилията му. Умира от туберкулоза на 23 години, през 1847 година Нейният къс и драматичен живот въодушевява Дюма за написването на най-известното му произведение – романа „ Дамата с камелиите “.

Книгата, излязла от щемпел една година след гибелта на Дюплеси, носи международна популярност на Дюма. След зашеметяващия триумф на романа, той приспособява „ Дамата с камелиите “ за театралната сцена. Цензурата на няколко пъти не разрешава слагането на пиесата поради нейната „ порочност “, само че най-сетне „ Дамата с камелиите “ оживява в парижкия спектакъл „ Водевил “ на 2 февруари 1852 година Успехът е извънреден, един от най-големите театрални фурори през XIX век, а след всяко зрелище публиката устройва аплодисменти на създателя.

Една година по-късно във Венеция публиката приветства и премиерата на „ Травиата “, трансформирала се в най-популярната опера на Джузепе Верди, с либрето на Франческо Мария Пиаве по сюжета на „ Дамата с камелиите “.

По книгата са направени и няколко кино тълкования, като най-известната е от 1937 година с Грета Гарбо, която изиграва елегантната и съдбовна Маргьорит Готие. Нейната ложа в операта постоянно е била украсена с камелии – 5 дни от месеца те били червени, в останалите 25 дни – бели.

„ ДАМАТА С КАМЕЛИИТЕ “

от Александър Дюма-син

Превод Михаил Маринов

Сценична версия и постановка Маргарита Мачева

Сценография Борис Далчев

Костюми Константин Вълков

Музика Петър Дундаков

Мултимедия Владислав Илиев

В функциите:

МАРГЬОРИТ ГОТИЕ - Христина Джурова

АРМАН ДЮВАЛ - Недялко Стефанов

ГРАФ дьо ВАРВИЙ - Стоян Радев

ПРЮДАНС ДЮВЕРНОА - Веселина Михалкова

МОСЮ ДЮВАЛ - Пламен Димитров

НАНИН - Александра Майдавска

АНЕС - Александра Койчева

НИШЕТ - Миглена Везирова

СЕН-ГОДЕН - Константин Соколов

Билетите към този момент са в продажба на касата на ТМПЦ Варна, пл. „ Независимост “ 1

Тел. +359 52 66 50 22.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР