Дали заплата от 1500 лв. автоматично ще стане 1500 евро

...
Дали заплата от 1500 лв. автоматично ще стане 1500 евро
Коментари Харесай

Дали заплата от 1500 лв. автоматично ще стане 1500 евро след влизането ни в еврозоната?

Дали заплата от 1500 лева автоматизирано ще стане 1500 евро след влизането ни в еврозоната? Това е един от въпросите на нашите сънародници, на който Българска народна банка и финансовото министерство дават отговор в графа " Въпроси и отговори “.

Сред най-задаваните въпроси е дали животът у нас ще нарастне и кой ще следи за далавера? Хората питат и какво тъкмо съставлява валутният съюз. Стигат и до тематики като да вземем за пример " ще изгубя ли ваучер за подарък, платен преди влизането в еврозоната? “

В столичното село Кубратово приемането на еврото е тематика за размисъл пред кръчмата. Но и за разнообразни гледни точки.

" Нали цените ни са европейски. Това е без значение дали ще плащаме с лев, дали с евро “, регистрира обстоятелствата Валери. 

" Аз взимам 400 лева пенсия и като ми я сложат 200 евро. Какво вършим? То в този момент цените порастват и какво вършим с 200 евро? “, споделя пред bTV и Ангел.

" Ето пенсиите като ги създадат на половината, би трябвало и другите цени да са по този начин “, добавя го Валери.

А нечиста сделка по магазините ще има ли? " Яко! Спекулация крепко “, споделя Светлозар.

Това, което се питат хората, питаме и специалистите. Ще се повиши ли инфлацията от въвеждането на еврото?

" Примерът от Хърватия демонстрира, че ефектът е най-малък. Всъщност инфлацията в България е по-висока и по-чувствителна за януари в сравнение с тази в Хърватия. Заплатата в случай че е 1500 лв., би трябвало да стане 750 евро. Цените в магазините, както и спестяванията, както и нашите приходи, както и пенсиите и заплатите просто ще се превалутират “, изяснява Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

Най-просто казано всеки лев, който имаме би трябвало да се трансформира в 50 евроцента. Това би трябвало да се случи и с цените в магазините.

Сред изгодите от еврото Българска народна банка показва непоклатимост на цените и по-лесно търгуване на компаниите с Европа и света. Няма да се позволява новата валута да се трансформира в причина банките да трансформират договорите по заемите, а в продължение на един месец в магазините ще се заплаща и в двете валути, само че рестото ще е единствено в евро.

С едно обаче са съгласни всички пред кръчмата в Кубратово. " Който си е богат, богат ще си остане. Който си е безпаричен, безпаричен ще си остане “, Светлозар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР