Дали все пак е възможно Корсика да получи регионална автономия

...
Дали все пак е възможно Корсика да получи регионална автономия
Коментари Харесай

Отчаяният бунт на Корсика


Дали въпреки всичко е допустимо Корсика да получи районна автономност в границите на Франция? В последните седмици островът още веднъж се трансформира в сцена на протести, провокирани от трайно политическо неодобрение.

Протести и безредици на Корсика

В средата на седмицата министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен беше заставен да посети Корсика в опит да успокои разгорещената обстановка на френския средиземноморски остров. Броженията започнаха откакто на втори март бе осъществен атентат против някогашния лидер на националистите Иван Колона. Той излежаваше доживотна присъда за убийството на губернатора Клод Ериняк, а в този момент е в кома.

Под друго господство, само че все някак в " задния двор "

Наричат Корсика " Остров на хубостта " поради прелестните плажове и природата, само че това е единствено гледната точка на туристическата промишленост. Историята на Корсика е трайно белязана от духа на сепаратизма, бедността и равнодушието на сменящите се владетели през вековете.
Редакцията предлага
През 18-и век жителите на Корсика водят продължителни яростни борби против френската войска, откакто през 1769-а година островът е продаден от банкрутиралия италиански град-държава Генуа на Франция. След къс епизод на английско господство, Корсика публично е част от Франция от 1811-а година насам. Най-известният наследник на острова е Наполеон Бонапарт, който вкарва прецизния централизъм в ръководството на френската страна.

Ролята на мафията

През 20-и век Корсика съумява да се популяризира в интернационален мащаб най-много с помощта на локалната мафия. Най-бедният район на Франция, в който една пета от хората живеят под границата на бедността, от десетилетия е люлка на проведената престъпност.

Влиянието на мафията дълго бе подценявано. Докато през 2010-а година карцерът на членове на клана Барези-Кампанела не потвърди ясно съществуването на проведени незаконни структури, свързани с стопанската система и обществото. В Корсика от дълго време се записва най-високият брой убийства в цяла Франция - там от насилствена гибел умират три пъти повече хора, в сравнение с в целия район в и към Париж. Сред убитите през последните години са и четирима кметове.

Години на въоръжена опозиция

През 1970-те години едно националистическо придвижване, както и разнообразни сепаратистки групировки си слагат за цел да се борят против централното държавно управление в Париж. Оттогава насам непрекъснато пораждат огнища на напрежение. Убийството на губернатора Клод Ериняк е " лебедовата ария " на войнственото скрито националистическо придвижване в Корсика, споделя познавачката на района Елен Константи. Оттам нататък през последните 20 години позициите на въоръжените сепаратисти отслабват, в това число заради вътрешни ежби.

Най-новите безредици на Корсика са израз на трайна политическа фрустрация. Макар че от последните избори насам политиката на острова се господства от националистически ориентирани партии, това с нищо не усъвършенства инфраструктурата, нито понижи високата младежка безработица.

Щедри предизборни обещания

В центристки ръководена Франция районна автономност не е планувана. Сега обаче вътрешният министър Жералд Дарманен загатна таман думата " автономност " пред един локален вестник, с което отприщи нов спор. Няколко кандидат-президенти били последователи на концепцията за институционални промени, сподели вътрешният министър. И още: " Ние сме подготвени да стигнем и до автономност ". Като под " ние " той има поради държавното управление на Еманюел Макрон, който се надява да резервира поста си на изборите през април.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен: " Ние сме подготвени да стигнем и до автономност "

Корсика и в този момент се радва на доста по-голяма самостоятелност от редица други райони на Франция - да вземем за пример в областта на образованието, опазването на здравето и превоза. Но част от войнствените националисти на острова желаят цялостно отделяне от Франция, до момента в който някои по-умерени упорстват най-малко за без значение следствие на атентата против Иван Колона и за повече районна самостоятелност.

Вътрешният министър дава обещание, че сходни диалози биха могли да бъдат водени през втория мандат на президента Макрон. Неговото държавно управление се надява на Корсика да настъпи най-малко краткотрайно мъртвило в споровете, а казусът с независимостта да бъде отсрочен за времето след изборите.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР