“Дали срещата с президента ще бъде днес или в четвъртък,

...
“Дали срещата с президента ще бъде днес или в четвъртък,
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” издънват бюджета

“Дали срещата с президента ще бъде през днешния ден или в четвъртък, няма никаква разлика. Но за няколко милиона българи има разлика дали ще бъде признат бюджетът. Ръководството на партията е ангажирано, защото ние водим съвещания за 33 милиарда лв..”

Това съобщи националният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев по отношение на отсрочените съвещания в президентството за сформиране на нов кабинет.

“Приоритетът на бюджета е обвързван с това да не се извиват ръце при воденето на договаряния. От оферти бюджет нещата вървяха добре, до момента в който новото болшинство ГЕРБ, “Има подобен народ”, Движение за права и свободи и “Възраждане” не започнаха да вършат скандални предложения”, изясни той в предаването “Още от деня “ по Българска национална телевизия.

По думите на проф. Гечев предложенията на ГЕРБ в бюджетна комисия надвишават 1,3 милиарда лева нови разноски, без допустими причини в приходната част. “В последна сметка се гласоподаваха плюс 760 млн. лева от новата коалиция, което е демонстрация на безнаказаност и си е чиста офанзива върху финансите на страната. Защото идват избори и тези сътрудници желаят да се бият в гърдите, че са завоювали повече средства”, уточни социалистът.

Той даде образец с предлагането на Движение за права и свободи за пенсионната система. “ДПС оферират да се усили минималната пенсия със 120 лева И каква е заплахата - в случай че увеличите минималната пенсия 467 лева с още 120 лева, на процедура Движение за права и свободи желаят минималната пенсия да се изравни със междинната.

Ако се изравни минималната със междинната пенсия това значи, че няма значение какъв брой сте внасяли като сте работили. Няма значение дали сте били основен инженер или надзирател в една компания, ще получавате една и съща пенсия”, изясни Румен Гечев, който е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Според него става дума за политическо заиграване и пазаруване на гласоподаватели преди изборите. “Има избрани гласоподаватели като земеделците, включително отглеждащи тютюн, които се обезпечават на оптимално ниски величини. Ако някой желае да си подтиква главно своите гласоподаватели със 120 лева и да накара цялото общество да плащаме за изравняването на минималната със междинната пенсия, това е подмолно преди избори”, уточни националният представител от Българска социалистическа партия.

“60-те лева добавка за всеки пенсионер остават за непрекъснато в пенсиите. Те също се усилват с %, който е малко над инфлацията. А с смяната на структурата на пенсионното обезпечаване от 1 октомври, ще се възвърне справедливостта. В момента хора с една и съща специалност и с идентичен трудов стаж, някъде разликата е повече от два пъти в пенсията, която получават.

Поради което от 1 октомври преизчислението ще бъде въз основата на действителен трудов стаж, специалност и вноските, които са правени за пенсионно осигуряване”, сподели проф. Гечев във връзка с пенсиите. Той увери, че даже да не ръководи това държавно управление, едно ново ръководство няма да посмее да промени това, което към този момент е залегнало в бюджета.

Според социалиста е по-добре да има ново държавно управление в границите на този парламент. “Проблемът е, че в случай че отидем на избори, ние ще влезем в есенно-зимния сезон без парламент. Най-лошото е, че ние имаме да одобряваме 22 нови закона за Плана за възобновяване и резистентност. Става дума за стратегия за над 13 милиарда, от които 3,5 милиарда би трябвало да получим до края на годината”, обърна внимание той.

Румен Гечев бе безапелационен, че Българска социалистическа партия няма да взе участие в държавно управление с ГЕРБ и Движение за права и свободи. “Така че капацитетът за правене на държавно управление е с депутати от “Има подобен народ” и вероятно с самостоятелни депутати от други групи”, разяснява още той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР