Дали сме на парти и се полеем без да искаме

...
Дали сме на парти и се полеем без да искаме
Коментари Харесай

Защо мокрите дрехи изглеждат по-тъмни

Дали сме на празненство и се полеем без да желаеме с питието си или пък в парещ ден под мишниците ни издайнически се появят тъмни кръгове, съчетанието сред светлина, плат и течност може да ни накара да се почувстваме много неловко.
 Снимка 416191

Когато гледаме сухата дреха, цветът ѝ ни се коства по-светъл, защото нишките, от които е изтъкана отразяват част от попадналите върху тях светлинни лъчи и те попадат в очите ни, посредством които възприемаме този цвят. Останалата част от светлината се гълтам от плата. Това значи, че повече светлина и по-голямо отразяване от страна на плата се възприемат от нас като по-светъл цвят.
 Снимка 416192

Но когато намокрим плата, пространството сред нишките се запълва с вода, а тя взаимодейства със светлината по друг метод. Когато лъчът светлина попадне върху водния пласт, една част от него се отразява от водата, а друга навлиза в него и се отразява от плата. Но пътят на тази втора част от светлината не стопира до тук - отразеният от плата лъч още веднъж се устремява нагоре през водата към очите ни, само че достигайки повърхността на водния пласт, още веднъж трансформира посоката си.

Настъпва феномен, който се назовава цялостна вътрешна рефракция. И в последна сметка по-голяма част от светлината бива погълната от плата и по-малка част доближава до очите ни, а те възприемат това като по-тъмен цвят. Защото тъмнината не е нищо друго, с изключение на неналичието на светлина.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР