Дали случаят Пейо Пеев“ е израз на патологичен семеен модел,

...
Дали случаят Пейо Пеев“ е израз на патологичен семеен модел,
Коментари Харесай

Адвокатка: Убийците на Пейо могат да получат и доживотна присъда

Дали казусът „ Пейо Пеев “ е израз на патогенен фамилен модел, заслужен за учебниците по логика на психиката, или за изолирано принуждение над мъж? Това разясниха по бТВ психологът Надежда Стойчева от Асоциация „ Анимус “ и юристът Силвия Петкова.    

„ Към нас се обръщат мъже, които имат потребност от помощ. Ние имаме случай на мъже, които са подложени на домашно принуждение или на полово принуждение. Те имат проблем с партньорката си, която е с душевен отклонения или е със зависимости. Ние оказваме помощ “, изясни Надежда Стойчева.

Психологът уточни, че над 500 души са се обърнали за помощ към „ Анимус “ през предходната година.  От думите на Стойчева стана ясно още, че в множеството случаи е ставало дума за душевен тормоз. Малкият брой обърнали се за помощ тя изясни с патриархалния модел – мъжете са учени от дребни, че не трябва да плачат и да се оплакват.

„ Масово се приема, че когато се приказва за домашно принуждение, става дума за физическо принуждение. Относително рядко се случва обаче мъжете да бъдат обект на физическо принуждение. Казвам релативно, тъй като се случва, само че не е толко постоянно. По-често се случва партньорката да упражнява психическо принуждение към колегата си. Това става посредством децата “, съобщи Силвия Петкова.

Адвокатът показа, че в практиката си има случаи на психически тормоз посредством подаване на погрешни тъжби за домашно принуждение от страна на дамата против мъжа. „ Подаването на тъжби в полицията е за подкопаване на неговия авторитет, с цел да може след време да се изиска отнемането или ограничението на родителските му права “, разясни Петкова.

Тя даде и образец с мъж, който всяка седмица пътувал от различен град, с цел да вижда детето си, като брачната половинка му съумява да го дрогира благодарение на шоколадов бонбон.

„ Да смяташ, че можеш да си решиш проблемите посредством някакъв тип принуждение е безусловно психопатно държание. Ето за какво е належащо тези хора да дават отговор пред закона. Не можеш да отнемеш безнаказано човешки живот “, разяснява Надежда Стойчева.

Тя уточни, не е ясно по какъв начин Габриела и нейната майка, обвинени за убийството на Пейо Пеев, са стигнали до това „ деформиране на личността си “. „ Психопатията е личностно разстройство – изменение на личността в такива измерения, в които се минават всевъзможни граници на моралността “, разясни психологът.

„ Много е мъчно да се открият претекстовете за това закононарушение. В общият случай задачата е бащата да бъде отхвърлен от живота на децата. Това може да стане посредством очернянето му и отнемането на родителските му права или посредством неговото ликвидиране, какъвто е казусът с Пейо Пеев “, изясни Силвия Петкова.

Според нея отговорните за убийството на Пейо Пеев могат да получат доживотна присъда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР