Дали ще има склонност за компромиси, когато става въпрос за

...
Дали ще има склонност за компромиси, когато става въпрос за
Коментари Харесай

Трайков: Проектът за АЕЦ ”Белене” няма да го бъде

Дали ще има податливост за взаимни отстъпки, когато става въпрос за ”Белене ”? ”Не се постанова да се прави кой знае какъв компромис, тъй като на най-големите последователи им е ясно, че този план няма да го бъде. За ”Белене ” ние настоявахме да не се записва като какъвто и да е приоритет. Това щеше да отвори пътя към харчене на други неверни пари. Важно е и да се спрат и съществуващите разходи, в случай че към момента ги има ”, Заяви Трайчо Трайков, договарящ от Демократична България.

По думите до неотдавна се е знаело, че към момента има хора, които получават заплати по този план.

" Моментите биха могли да се нарекат противоречиви, тъй като са значими. И партиите, които бяха представлявани от специалисти и политици, и те като персони - постоянно са изразявали несъвпадащи гледни точки. Затова бях прелестно сюрпризиран, че диалозите вървяха плътно с взаимно почитание и податливост да се върви напред ", сподели някогашният стопански министър пред Bulgaria ON AIR.

" Записахме, че всичко това би трябвало да се приключи, като се изключи разноските за защита и консервация на оборудването. А във връзка с всяка нова нуклеарна мощ - методът ще бъде нуждата от нея да се основе с многофакторен разбор. И когато това се случи, той ще вземе поради всички налични активи, които имаме. Тези, които са следили тематиката от близко, знаят, че през 2012-2013 година се правеха сходни проучвания - за това дали, в случай че се строи нова мощ в " Козлодуй ", би могло да се употребява някаква част от оборудването на " Белене ", акцентира някогашният министър.

Според него първо анализът би трябвало да покаже, че е нужна нова базова мощ с избран потенциал, а по-късно да се избере какъв тип да бъде тя. Тогава може да се премине към по-технологичните решения.

" Ядрената енергетика има и плюсове, и минуси. Минусите до момента са били много явни, като махнем настрани известната илюзия, че нуклеарният ток е най-евтиният. Очевидните дефекти бяха, че резултатът от всеки нов нуклеарен план е доста скъпа сила, а също така има и опасности. Напоследък нуклеарната енергетика стартира да се преглежда като по-благосклонна алтернатива. Тя създава непрекъсваема сила и нисковъглеродна енергетика ", разяснява Трайчо Трайков.

И е безапелационен, че държавното управление ще работи за оптимално дълъг период на стопански потребно потребление, написа frognews.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР