Дали ще има ръст на лошите кредите зависи от много

...
Дали ще има ръст на лошите кредите зависи от много
Коментари Харесай

Хампарцумян с мрачна прогноза за лошите кредити

Дали ще има растеж на неприятните кредите зависи от доста променливи. Важно е да се види дали ще свърши коронакризата, какъв брой ще продължи, дали ще завърши поради ваксина или просто ще отшуми.

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

"Ще има наранени браншове, знаем и кои са. Ясно е, че ще има растеж и на неприятните заеми ", сподели той.

"Цифрите за това ще порастват непрестанно. Ще има компании с неприятен туристически сезон. Всички ще работят на понижени обороти. Хората не излизат. Буферите обаче, които банките са натрупали, са задоволителни ", добави Хампарцумян.

"Преди имахме рецесия на ликвидността. Банките обаче се поучиха от това и в този момент всички банки имат буфери. Разбира се, посрещането е едно, изпращането е друго. С бизнеса би трябвало да се откри метод за напредък в постковид интервала. Няма да възстановим на 100% предходния свят. Все отново банките биха играли ролята на образован медиатор, който да разреши по-лесно и с по-малко загуби да се премине през всичко това ", сподели той.

Според него другите страни ще бъдат наранени по друг метод и ще се оправят по друг метод.

Компетентността и действието не може този път обаче да се замести с пиара ", счита той.

По думите му тази пиарска политика, на която се лежи през последните години, тъй като стопанската система пораства, към този момент няма по какъв начин да се осъществя. "Ще трябват бързи и съответни решения ", счита той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР