Дали ще има официална проверка заради теглен дългосрочен кредит в

...
Дали ще има официална проверка заради теглен дългосрочен кредит в
Коментари Харесай

В Стара Загора смятат, че не са нарушили закона с тегленето на 6 млн. лева заем

Дали ще има публична инспекция поради теглен дълготраен заем в размер на 6 млн. лв. би трябвало да бъде запитана Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Това съобщи за Actualno.com Цанка Ганева, шеф на Дирекция “Финанси, бюджет и счетоводни дейности” в Община Стара Загора.
Причината за тегленето на този заем не е изгубено дело, а двойно блокиране на средства. " Още сме в каузи и блокирани 5 млн. лв. не са ни върнати ", сподели Ганева. Общината обаче заплаща настоящите си разноски, в положително финансово положение е и не са позволени нарушавания по условията на Закона за общинския дълг, твърди финансовата директорка на Стара Загора.
Неправителствената организация " Антикорупционен фонд " (АКФ) счита, че тегленето на дълготраен заем нарушава Закона за общинския дълг, а загубата на делото не е " форсмажорно събитие ". Според шефа на финансовата дирекция в общината форсмажорните условия са, че ДЗЗД " Железник СЗ-2011 ", реализатор на контракта по плана за възстановяване на физическата и витална среда в най-големия старозагорски кв. “Железник”, има една цесия, по-късно има втора цесия и най-после с подправен документ е издала изпълнителен лист на общината.
АКФ е желал информация по Закона за достъп до социална информация за непозволена процедура за тегленето на въпросния заем. “Никой не е желал да му се изяснява в какво се състоят форсмажорните условия. И внезапно - изходът от едно дело… Няма изход”, споделя финансист номер едно на Община Стара Загора. Първото дело, по което изпълнителят на плана за “Железник” е осъдил общината, е завършено и средствата са му изплатени… тъй като против него е имало изпълнително дело.
" Вероятно АДФИ, откакто се запознае с всички документи, които ще им предоставим, ще каже, че няма нарушавания на закона ", има вяра Цанка Ганева. Тя е безапелационна - заемът е изтеглен по всички правила и при цялостна бистрота, имало е обществено разискване на предлагането да се тегли дълготраен дълг, месец по-късно с решение на Общинския съвет е обещано утвърждение и едвам тогава е оповестена процедурата за избор на кредитна институция, с която са реализирани удовлетворяващи параметри за неговото погасяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР