Дали сегашното правителство в нова модификация или нови избори –

...
Дали сегашното правителство в нова модификация или нови избори –
Коментари Харесай

Григорова: Бизнесът трябва да бъде компенсиран за тока, независимо дали ще има избори

Дали настоящето държавно управление в нова трансформация или нови избори – за нас няма значение, за нас има значение българските жители да покриват виталните си потребности , а сега, притеснявам се, такава вероятност не се вижда. Това разяснява за Българска телеграфна агенция икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова. 

По думите ѝ това, което може да направи актуалният парламент, е да одобри в границите на бюджетната процедура подпомагането на бизнеса за високите цени на електрическата енергия, което не беше признато на бюджетна комисия. „ Защо синдикалист упорства за това - нямаме никакво подозрение, че в случай че не се одобри подпомагането за бизнеса, високата цена на тока ще се отрази в цените на стоките и услугите, които се създават, инфлацията ще нарасне още повече, ще бъде доста по-висока от тази в този момент “, уточни Ваня Григорова.



Тя предвижда, че ще има компании, които ще се наложи да затворят , а евентуално стотици хиляди служащи ще бъдат наранени и ще останат без работа. По думите ѝ най-уязвими са микрофирмите, при тях тежестта на сметката за тока е най-осезаема. Ще бъдат застрашени и енергоинтензивните браншове – не тъй като там се работи неефективно, а тъй като характерът на активността е подобен, че има нужда от съществени количества ток и газ, уточни Ваня Григорова и добави, че единствено експортните компании евентуално няма да бъдат наранени

Припомняме, че  действието на съществуващия механизъм за отплата изтича в края на юни . Работодателите упорстват този механизъм да остане и при актуализацията на бюджета. Фонд “Сигурност на електроенергийната система ” да компенсира небитовите крайни клиенти на ток до 80% от разликата сред действителната средномесечна цена на борсата (сегмент “Ден напред ”) и базовата цена, която е закована на 200 лева за мегаватчас , желаят от бизнеса. 
На 28 юни комисията по бюджет и финанси отхвърли всички оферти за компенсиране на бизнеса за високите цени на електрическата енергия. Депутатите взеха решение в пленарна зала да обсъдят обезщетенията.

Ефективното ръководство не е да чакаш кой ще изкрещи, с цел да му подхвърлиш нещо , по този начин изпускаш огромна част от хората, които имат потребност от поддръжка, съобщи Ваня Григорова.

Компенсирането на бизнеса за високите цени на електрическата енергия е мярката, която би трябвало да създадат в този момент, а това, което не направиха, е да усилят минималната работна заплата, уточни Ваня Григорова. 

По думите ѝ препоръчаното и признатото досега е единствено в резултат на обстоятелството, че някои групи от хора доста интензивно защитаваха правата си - чиновниците в здравната каса проведоха едночасова ефикасна стачка , чиновниците на Селскостопанска академия стачкуваха пред Народното събрание , работещите в градския превоз също стачкуваха. Тези общности и служащи, които събраха кураж, получиха нещо, съобщи Ваня Григорова. Според нея това обаче не е резистентен метод на ръководство, тъй като „ в случай че чакаш кой ще изкрещи, с цел да му подхвърлиш нещо, изпускаш огромна част от хората, които имат потребност от поддръжка “.
По отношение на поддръжката за пенсионерите Ваня Григорова сподели, че тематиката за пенсиите беше сложена като основа в съдружното съглашение и означи, че би трябвало да се регистрира и ролята на Българска социалистическа партия,  тъй като партията доста твърдо настоя да се усилят пенсиите. Настояваше и за увеличение на минималната заплата, само че това не се случи, уточни Ваня Григорова. 

Според нея министърът на финансите Асен Василев е предпочел да извърши обещанията към пенсионерите, само че не и личните си планове към българския служащ. По време на предходните диспути за приемане на бюджет 2022 той сподели, че съгласно него интензивно би трябвало да се усилват заплатите,  а в този момент твърди, че едно нарастване на година е задоволително и е неприемливо да има второ, уточни Ваня Григорова. 

Тя предвижда, че ни чакат нерадостна есен и нерадостна зима , защото все още това, което се вижда във връзка с запълняемостта  на газохранилището,  е  32-34 %, а задачата е най-малко  80-90 % преди началото на новия отоплителен сезон, което е неразбираемо по какъв начин ще се реализира. 
Реакциите след бюджетна комисия.

Депутатите на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ лишиха 633 хиляди небитови консуматори на ток (микро, дребни, междинни и огромни предприятия, лечебни заведения и учебни заведения, детски градини и театри, музеи и обществени заведения, църкви и манастири) от обезщетения, считано от 1 юли, обявиха през вчерашния ден в позиция от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). 

На извършено на 28 юни заседание на Комисията по бюджет и финанси към 47-ото Народно заседание бяха прегледани няколко оферти за промени в Закона за държавния бюджет на България, които предвиждаха да се регламентира дълготраен механизъм за компенсиране на небитовите енергийни консуматори за свръхвисоките цени на електрическата енергия до отпадане на основанията за това. 

Според работодателите решението на бюджетната комисия на процедура значи, че от 1 юли 2022 година предприятията ще заплащат най-малко двойно по-високи сметки за ток, което неизбежно ще се отрази на крайните цени на създаваната продукция и ще генерира инфлация, която, в последна сметка, ще удари по джоба всеки български жител.

От бизнеса считат, че решението на Парламентарната комисия по бюджет и финанси е недалновидно и незаконно към българската стопанска система и към всеки български жител и слага под подозрение резултата от към този момент гласуваните текстове за растеж на приходите, който растеж съгласно Асоциацията ще бъде „ изяден “ неведнъж от увеличените цени на стоките и услугите.

Компенсациите за бизнеса се чака да бъдат разисквани през днешния ден в пленарна зала. Вчера депутатите не съумяха да разясняват предложенията поради свиканото закритото съвещание на Народното събрание, на което депутатите изслушаха премиера  в оставка Кирил Петков и ръководителите на ДАНС, Държавна организация " Разузнаване " и на " Военно разузнаване ". Поводът за чуването беше експулсирането от България на 70 съветски дипломати и чиновници.

Преди разискването на актуализацията на бюджета на второ четене синдикати и работодатели са на единна позиция за нуждата бизнесът да бъде подсилен, тъй като решението има отношение както към компаниите, по този начин и към покриването на виталните потребности на българските жители.

Дебатът за политическата обстановка за обществените сътрудници има значение, когато в него участва диалог за обезщетенията по време на рецесия , потребителските цени, инфлацията и обедняването на българите. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР