Дали розовото е новото черно? Е, не точно, но според

...
Дали розовото е новото черно? Е, не точно, но според
Коментари Харесай

Най-старият цвят на Земята датира на повече от 1 милиард години

Дали розовото е новото черно? Е, не тъкмо, само че съгласно скорошно изследване, розовото е най-старият цвят, основан от живи организми.

Изследователите извличат пигмента от фосили на бактерии непокътнати в скали в Мавритания, Западна Африка. Във фосилите учените откриват хлорофил – пигмент, употребен през днешния ден от растенията за фотосинтеза, датиращ на 1,1 милиарда години. Новооткритият хлорофил е с към 600 милиона години по-стар от откритите до момента.

Това изобретение демонстрира, че цианобактериите – бактерии, които оцеляват при слънчева светлина, са се появили доста по-рано от водораслите, които датират на към 650 милиона години. Бактериите са доминирали в океаните на Земята в продължение на стотици милиони години. Благодарение на хлорофилът растенията имат зелен цвят, само че фосилизираният хлорофил в пробите на цианобактерии е с пурпурен или виолетов цвят, оповестяват учените.

Когато проучват фосилите, с цел да проучват молекулите на бактериите, откривателите дестилират цветовете и откриват ослепителен розов цвят. Този живописен цвят демонстрира, че античните организми, които са оцелявали на слънчевата светлина, са оставяли след себе си розов нюанс в океаните, съгласно основният откривател Нур Гуенели от Australian National University.

“Такъв античен хлорофил се резервира единствено при изключителни условия “ – споделя един от създателите на изследването Джокен Брокс. Първо, мъртвата органична материя, цианобактерия да вземем за пример, бързо потъва в морското дъно. Веднъж попаднала там, тя би трябвало да е била изцяло изолирана от всякакво излагане на О2, който би могъл да породи нейния разпад. След това скалата, която съдържа нейните фосили, би трябвало да е съумяла да резервира цялостта си в продължение на милиарди години.

Реакцията на Брокс, когато вижда цветовете, формирани от организми, живели преди повече от милиарди години? „ Истинско учудване “ – споделя тя. Дори водораслите, една от най-древните форми на живот, са липсвали или са били извънредно нищожни по това време.

Но до появяването на водораслите и по-сложните организми, планетата Земя е принадлежала на баткериите.

„ Това в действителност е бил извънземен свят “ – споделя Брокс.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР