Дали ромите са детонатор за взривяването на България и доколко

...
Дали ромите са детонатор за взривяването на България и доколко
Коментари Харесай

БСП: Циганите са детонатор за взривяване на България


Дали ромите са детонатор за взривяването на България и до каква степен те са интегрирани в обществото, спориха през днешния ден депутатите.

Парламентът одобри мониторинговия отчет за 2016 година на кабинета, в който се регистрира осъществяването на Националната тактика за консолидиране на ромите (2012-2020 г.)

"За " бяха 103-ма депутати, 66 - "против ", 21 се въздържаха. Докладът беше подсилен от от ГЕРБ и Обединените патриоти, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха "против " и "въздържал се ", от "Воля " също се въздържаха.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който дава отговор за демографската политика на държавното управление, съобщи, че за първи път Народно събрание преглежда толкоз в детайли подобен отчет, което е знак за съществено отношение към интеграцията на ромите. Той акцентира, че подготвеност за решение на въпроса има и държавното управление, и самият етнос.

Симеонов отговори и на мнения, че не е най-подходящият човек, който да се занимава с проблемите на етносите, като разгласи, че персонално е направил доста за приобщаването на ромите.

"В частен проект беше внушено, че в мое лице може да се направи сравнението с лисицата, която би трябвало да пази курника - неверният човек, който да взема решение етническите проблеми ", сподели той.

И акцентира, че в негови компании има наети няколко десетки роми, а в партията му НФСБ има значително такива, които заемат постове на ръководители, секретари и координатори. В региона на спорта пък европейският първенец по бокс Даниел Асенов бил ученик на клуб, на който е ръководител, посочи вицепремиерът.

"За религията - аз и общински съветници на НФСБ изградихме храм в кв. "Победа ", Бургас ", сподели още Валери Симеонов.

"Ние, патриотите, не разделяме българските жители, за мен е необичайно да се приказва за национална тактика за консолидиране на ромите, за какво не на арменците да вземем за пример? Трябва да се изисква от всички жители да съблюдават конституцията и законите. Ако нарушаваш закона, би трябвало да има наказания, това не е дискриминация ", безапелационен беше водачът на "Атака " Волен Сидеров.

Депутатът от Българска социалистическа партия Иво Христов обаче насочи предизвестие.

"Циганите ще станат капсул-детонатор за взривяването на тази страна, както албанците се трансфораха в капсул-детонатор в Югославия. Кой позволи заселване на големи цигански маси в градовете безотговорно? Кой позволи основаването на противозаконни постройки на територията на тези гета? Кой позволи вкарването на наркотрафик и проведена престъпност, което се знае и от способените органи? Кой позволи там да се развива фундаменталистка активност, което се знае и от ДАНС? Да не би ромите? “. Това попита Иво Христов.

Той дефинира пловдивския квартал "Столипиново " като "огнището на ислямския фундаментализъм в България ". Според него преди 25-30 година това малцинство е било интегрирано, само че по-късно ромите се оказали изхвърлени от цивилизованото общество.

Хайри Садъков от Движение за права и свободи добави, че обстоятелствата приказват за недобри резултати, по тази причина би трябвало методът на използване на тактиката да бъде изменен.

Маноил Манев от ГЕРБ обаче сподели, че отчетът показва действителната обстановка и може да помогне за вземането на решения. Според него не можем да приказваме за интеграция на ромите, когато няма бързи и ефикасни санкции при нарушение на законите.

В отчета е записано, че през 2016 година е планувано 18 100 безработни от ромски генезис, регистрирани в бюрата по труда, да бъдат включени в действия за повишение пригодността за претовареност и квалификацията, обезпечаване на претовареност и поощряване на предприемаческата им просвета.

Броят на обхванатите по другите действия в проекта е 30 757 души, което е 170 на 100 осъществяване на годишния проект. От тях 17 978 са дами, 11 505 са младежи до 29 година, 6 184 - на възраст над 50 година, а 13 862 са дълготрайно безработни. Включените в действия за повишение на пригодността им за претовареност и подготовка през годината са 11 334 души, при проект 7500.

Включени в претовареност са 19 380 души, което е 185% осъществяване на проекта. В образование за пускане и ръководство на личен бизнес са включени 43 души. 92 ромски посредници по Националната стратегия "Активиране на неактивни лица " са стимулирали за регистрация в бюрата по труда 11 946 обезкуражени, от които 2795 души са намерили своята реализация.

3482 безработни младежи на възраст до 24 година са включени в разнообразни форми на образование и претовареност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР