Дали решението за намаляване на партийните субсидии на 1 лев

...
Дали решението за намаляване на партийните субсидии на 1 лев
Коментари Харесай

Менда Стоянова атакува Нинова, че алармира ЕС за субсидиите, а не предлага алтернатива

Дали решението за понижаване на партийните дотации на 1 лев е неверно или вярно, то беше поискано от над 2,5 млн. българи. Това съобщи пред Българска национална телевизия Менда Стоянова - член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание, във връзка опасенията на политолози, че това е била неверна стъпка.

Тя акцентира, че в ГЕРБ постоянно са защитавали тезата, че държавното финансиране на партиите е една от гаранциите за опазване на плурализма в партийното пространство. Позицията им обаче била подложена на рецензия от всички партии, които я определили като " сграбчване в дотациите ".

След като хората желаят партиите да работят при понижено държавно финансиране и ние сме употребявани от съперниците си като боксова круша за популистичните им цели, по тази причина предложихме тази смяна, изясни Стоянова.

Тя посочи, че в хода на разискванията никоя от партиите в общественото пространство, в това число Българска социалистическа партия, не е направила различно предложение.

Г-жа Нинова вместо да написа до европейските институции, да беше направила това, което законът дава като опция - различно предложение, към което да търсиш консенсус, съобщи Стоянова. Според нея обаче социалистите не желали да заемат позиция, тъй като за нея би трябвало да носят отговорност. По-лесно е да кажеш: " Аз не заемам позиция ", и по-късно да критикуваш и да се оплакваш, изясни тя.

Относно освобождението на Цветан Цветанов от всички постове в ГЕРБ Стоянова призна, че това неизбежно ще се отрази на изборната организация, защото точно той като началник на изборния щаб е изпълнявал напълно всички координационни функционалности. Сега този развой щял да се поеме от повече хора, като Изпълнителната комисия ще е по-активна.

Отново ще има избирателен щаб, само че считам, че за разлика от различен път организационната активност няма да е съсредоточена в един човек, а ще е задача на повече хора, съобщи Стоянова.

Запитана дали по този метод няма да има размиване на отговорност, тя акцентира, че отговорността още веднъж остава на партията и на ръководителя й Бойко Борисов.

Когато повече хора се включат в избрана активност, тя се демократизира, дава се опция за повече плурализъм, което при добър разбор може да е позитивно за взимане на по-правилни решения, заключи Стоянова.

Тя бе безапелационна, че наследството на Цветанов за ГЕРБ е доста, защото е отдал доста от силите си за партията през годините и точно той е създавал и поддържал структурите й.

Тази строителна работа към този момент е приключена, структурите действат, тъй че считам, че неговото неявяване няма да повлияе отрицателно, заключи Стоянова.

Относно вчерашното решение за основаване на етична комисия Стоянова акцентира, че става въпрос за спомагателен орган към изпълнителната комисия. Тя изясни, че задачата на новата конструкция ще бъде да изследва сигнали против избрани дейности на партийни членове и управителни органи на локални равнища, тъй че да се вземат ограничения " още в зародиш ". Окончателните решения обаче ще се вземат от изпълнителната комисия.

По думи на Стоянова основаването на тази комисия е отклик на времето и на сигналите на едно все по-активно гражданско общество. Ние като партия би трябвало да имаме инструмент, с който да реагираме на това, безапелационна бе тя.

Стоянова изясни, че към момента не е избран броят на работещите в комисията - той ще варира, с цел да бъде по-гъвкава. По нейни думи в началото ще бъде образувана дребна група от хора, които да работят по подадените сигнали, а в случай че във времето се наложи те да бъдат увеличени, това ще стане с решение на изпълнителната комисия.

Целта не е да прозвучи като вътрешна полиция или проверяващ орган - това е метод партията да отговори на публичното мнение и настроения в точния момент, изясни Стоянова.

Според нея, в случай че ГЕРБ не съумеят в точния момент да поправят засилващото се в обществото възприятие за неправда, това значи, че не дават отговор на публичните упования и няма по какъв начин да желаят от обществото да ги поддържа.

В умозаключение тя уточни, че занапред ще се дефинират претендентите за кметове на другите райони в страната. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР