Дали Мумбай, разположената на брега на Арабско море многолюдна финансова

...
Дали Мумбай, разположената на брега на Арабско море многолюдна финансова
Коментари Харесай

10 г. по-късно: подготвен ли е Мумбай в случай на нова терористична атака

Дали Мумбай, разположената на брега на Арабско море многолюдна финансова столица на Индия, през днешния ден, 10 години след зрелищната офанзива на група въоръжени нападатели през 2008 година, е по-подготвен да реагира на терористична офанзива?

" Направени са доста, само че дребни неща ", сподели Аджай Сахни, изпълнителен шеф на делхийския Институт за ръководство на споровете. През миналото десетилетие са изхарчени големи средства, само че уязвимостта на Индия - и на Мумбай, от офанзиви като тези през ноември 2008 година, не е намаляла.

Мумбай е преживявал терористични актове с доста повече починали, в сравнение с 26 ноември 2008 година, когато 60 часа бяха убити 166 души, а минимум 200 бяха ранени. Но нито един от тези актове - нормално серийни бомбени атентати - не беше като тази мини инвазия, нито беше толкоз зрелищен.

Десетимата терористи, подготвени в Пакистан от радикалната ислямистка формация " Лашкар е тайба ", идват по море и незабелязани слизат на мумбайския бряг.

Въоръжени с гранати и автоматизирани оръжия, те се разделят на групи и се пръсват, тръгвайки към разнообразни деликатно подбрани места, в това число първокласни хотели и железопътна гара. Насочвани са посредством сателитни телефони от надзорен център в Пакистан.

Нападението разкри много пропуски в системата за сигурност на Индия: най-много недостатъци в наблюдението на морското пространство, неефективност при събирането и обменянето на разследващи сведения, неприятна подготовка и екипировка на аварийно-спасителните служби, само че на първо място липса на съгласуваност сред другите структури.

Непосредствено след офанзивата индийските управляващи оповестиха редица ограничения за стягане на сигурността, изключително в региона на наблюдението на морското пространство и събирането на разследващи данни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР