Дали Летните Олимпийски Игри за 2020, все пак ще бъдат

...
Дали Летните Олимпийски Игри за 2020, все пак ще бъдат
Коментари Харесай

Ще има ли Олимпиада тази година?

 Дали Летните Олимпийски Игри за 2020, въпреки всичко ще бъдат извършени тази година, откакто бе отсрочено поради пандемията, към момента не е ясно, а времето тече. МОК би трябвало да вземе крайното решение за това и се чака нещата да се изяснят до края на май.

Според Томас Бах, президента на МОК, да се анулира Олимпиадата би било непочтено и ще убие всички фантазии на 11-те хиляди спортисти и 206-те олимпийски комитета, които трябваше да вземат участие в Игрите.

В Япония към този момент имат вяра, че над провежданите от тях Олимпийски игри дебне проклинание, тъй като отлагането на Токио 2020 е второ за Страната на изгряващото слънце, откакто Игрите бяха анулирани през 1940 година поради Втората международна война.

Все отново добър знак е, че когато Олимпиадата в Токио беше отсрочена за това лято, уредниците не трансформираха името Токио 2020. В същото време в считаната за безвредна до тогава Япония се записват от ден на ден нови случаи на инфектирани, което слага под въпрос сигурността на Игрите

По проект Олимпиада 2021 би трябвало да се организира сред 23 юли и 8 август, а Параолимпийските игри - от 24 август. Организаторите обаче въпреки всичко считат, че Олимпийските игри ще бъдат напълно анулирани, а освен отсрочени, в случай че нещата не се стабилизират и не се съблюдава графика им.

През 2020 година отлагането беше оповестено към края на месец март, когато множеството страни се намираха в първата вълна на епидемията. Тази година чакаме изясненост едвам в края на май. Общото разбиране е, че при ефикасни ограничения, каквито се вземат и при някои от другите международни спортни конгреси, Игри може би въпреки всичко ще има.

Все още обаче не е ясно дали ще би трябвало да има ваксини за спортисти и фенове, без още да се знае дали ще бъде разрешено наличието на публиката. Фактът е, че пандемията към момента се популяризира и то посредством новите варианти на вируса, даже при имунизиране. Дори в самата Япония в последните месеци ситуацията се утежни и беше въведено изключително състояние. В същото време публичното мнение е разграничено на две по въпроса и не са малко тези, които показват опасенията си, че нещата могат да се влошат неимоверно поради Игрите.

Дали това е задоволително те да бъдат анулирани. Досега повече от 2,9 милиарда $ са хвърлени по самата организация на Олимпиадата и по нейното отсрочване с 1 година.

Правителството и спонсорите естествено са най-засегнати от това във финансово отношение и някои огромни интернационалните компании към този момент бият отбой и пресмятат загубите си. Те се притесняват и от спомагателна загуба на милиарди контракти, в случай че Олимпиадата се състои пред празни трибуни, въпреки че МОК упорства да има фенове на Игрите. Прословутият сумо шампионат в Япония да вземем за пример се организира все пак в изискванията на пандемия при ограничение достъпа за феновете поради изключителното състояние през януари. За самата Олимпиада пък бяха влезнали в продажба милиони билети, преди да бъде анулирана.

Мнозина се питат били ли са отменяни до момента Олимпийски игри. Статистиката сочи, че такива има цели пет и то поради международни войни. Летните олимпиади са отменяни през 1916, 1940 и 1944 година, а Зимни олимпийски игри - през 1940 и 1944 година. През 1976 година пък Олимпийски игри сменят невиждано страната хазаин, откакто са преместени от Денвър, Колорадо в Инсбрук, Австрия.

Все отново да преместиш, отложиш или напряко да отмениш Олимпийски игри, си остава мъчно решение с необятен публичен отзив и съществени последствия, тъй че до последния миг евентуално ще тръпнем в напрежение какво ще се случи това лято с Олимпиадата Токио 2020.

Идеята на самите уредници е да дадат вяра на хората в Япония и по света в самия завършек на пандемичната конюнктура, като олимпийският огън стане знак на " светлината в края на тунела, в който светът се намира сега “. Така олимпийският огън въпреки всичко остана в Япония, а форумът резервира името си Токио 2020.

Новини за Олимпиадата в Токио може да следите и в уеб страницата на 7Спорт с вярата, че въпреки всичко ще я има и в случай че не на стадиона, ще можете да я наблюдавате пред телевизионния екран.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР