Дали идва нов ледников период е въпрос, който интересува много

...
Дали идва нов ледников период е въпрос, който интересува много
Коментари Харесай

Иде ли нов ледников период?

Дали идва нов ледников интервал е въпрос, който интересува доста хора и провокира доста разногласия, само че за жалост сигурен и еднопосочен отговор не може да се даде.

Според някои изказвания ние живеем в следващия ледников интервал, само че в умерената му част. Ледниците в наши дни покриват почти 16 млн. кв.км. от повърхността на земята, само че нашите доста далечни потомци ще бъдат обречени на подобен мразовит интервал.

Науката споделя, че съмненията в климата се дължат на астрономически и земни фактори. Чрез разнообразни проучвания учените стигат до констатацията, че почти 90 хиляди години ледниците доста постепенно напредват и превземат земята, след което ще следва бърз раздор и студът ще се отдръпва 15 хиляди години. Тези ледени цикли са се повтаряли систематично над милион години. Процесите замръзване и разледяване обаче са свързани с количествата въглероден диоксид в атмосферата и точно човешката интервенция в тези процеси заплашва ускоряването на времето, в което земята ще навлезе в следващия ледников интервал за тази ледена ера.

Теориите за ледников интервал са доста и разнообразни, само че по-голямата част от тях доближават до 100 хиляди години през които цикълът се повтаря. Повишението на температурите през това хилядолетие доста малко съмнение, спрямо обстоятелството, че климатичните промени водят планетата към идната ера на нескончаем мраз.

Може да се каже, че ледниковите интервали са съвсем обикновено положение за земята и са 10 пъти по-дълги от междуледниковите интервали. През миналите 40 млн. години земята доста постоянно е притискана в захапката на ледовете.

Най-лошият извод на учените е, че тръгването към мразовит интервал може да бъде бързо и даже внезапно. Може да се получи разследване на промени в земната орбита, рухване на огромен астероид или активиране на мощна вулканична активност.

Преди 18 хиляди години арктическа ледена шапка е покривала Канада, северната част на Съединени американски щати и западната част на евроазиатския континент. Покривката на Южния полюс тогава е била идентична с тази на Северния полюс. Преди 10 хиляди години ледниците краткотрайно се отдръпват. Това единствено може да ни убеди в цикличността на събитията и обстоятелството, че колкото повече се отдалечаваме от природата, толкоз повече спомагаме за разрушителните процеси, които се задействат, написа sanovnik.bg.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР