Дали границата на насилието се определя от личността или от

...
Дали границата на насилието се определя от личността или от
Коментари Харесай

Защо неизговорените емоции се превръщат в насилие

Дали границата на насилието се дефинира от личността или от общността? Какво значи " домашно принуждение "? Защо не сме способни да приказваме за своите усеща и страсти и до какви проблеми води това? Каква е ролята на всеки от нас всеки от нас за това да бъдем по-здраво общество, което не позволява принуждение? Как изкуството и известните персони оказват помощ? Това са посоките в нови епизод на подкаста " Trendy ". 

" Насилието е тематика към момента табу. Все още срещаме хора, които за избрани форми на принуждение настояват, че не са принуждение. Или убеждават себе си в това. Но тези хора са доста значими за нас като общество и за нашата групова мъдрост " - това споделя Оля Минева от Фондация Emprove. Мисията на Emprove е да увеличи осъзнатостта към най-ранните прояви на принуждение във взаимоотношенията, да трансформира публичните настройки, както и да поддържа дами и девойки, претърпели принуждение.

" Според Организация на обединените нации има 5 форми на принуждение, само че всички ние знаем, че в действителност са 5 милиона. Защото всяка форма на нарушение на твоето чувство за убеденост в теб, в свободата ти, в правото ти на избор за това с кого да се виждаш или какво да работиш - са първи признаци на принуждение " - споделя Оля. И добавя:

" Жените от нашата организация Emprove са минали през форми на принуждение и с целия си опит застават и приказват освен към други дами, а и като лектори към нас като общество. За да ни научат по какъв начин всичките ние да го разпознаваме и да не го позволяваме ".

Чуйте аудиото!



Извод от работата на фондацията е, че всички тези дами споделят, че когато има форма на принуждение - човек има възприятието, че това не е редно, когато се случва. Големият въпрос обаче е за какво остават в токсична връзка? Един от отговорите е, че множеството дами имат ниска самокритика и не имат вяра, че заслужават нещо по-добро, с цел да имат силата да си тръгнат от насилника, изяснява експертката.

Много постоянно дамите споделят, че не са жертви на принуждение, когато търсят помощ. Защото никой не желае да бъде жертва. " Това е така наречен жена от акцията на Emprove ".

В подкаста се цитира и актрисата, художничка и създател на детски книги - Диана Димитрова, която неотдавна приказва обществено по тематиката за насилието, съгласно която " Психическото боли доста повече - думите трошат кости ".

пък е акция, която оказва помощ на мъжете да приказват. В нея се включват известни лица като Христо Мутафчиев, Свилен Ноев от Остава, Георги Тошев. Кампанията обръща внимание на това, че проблемите постоянно идват от неизговорените страсти, в общество, в което никой не ни учи по какъв начин да показваме своите усеща, страсти, усещания, терзания. Рапърът Матю Стоянов - Жлъч, да вземем за пример споделя: " Основният ни проблем е с неговоренето в името на това да си запазиш черупката. Силата идва от това да покажеш уязвимост и да си мощен все пак. Смелостта не е да си смел. Смелостта е да действаш макар страховете си ".

Оля Минева споделя и за мъже, които посредством говорене и терапия съумяват да спасят брака си, като преди този момент са осъзнали, че имат проблем със своите страсти. " Изкуството оказва помощ на хората до стигнат да страсти, до които другояче няма по какъв начин да стигнат " - споделя Оля и дава за образец и иницативата с карти, основани от български художници, които оказват помощ в процеса.

На 9-и декември 2022 (петък) от 18:30ч. в клуб КЕВА фондация Emprove ще показа първия тираж на комплекта карти " Пробуждане сред редовете ". Колодата съставлява умалена версия на 30-те вълнуващи истории и илюстрации от изложбата със същото име, която по-рано тази година хвърли светлина върху прекарванията на дами, минали през прочувствено или физическо принуждение. Освен естетическа и колекционерска стойност, картите имат и лечебни изгоди, като към комплекта са разказани разнообразни типове игри и задания за себеопознаване, ентусиазъм, убеденост и кураж. На събитието са добре пристигнали всички фенове на българското изкуство и поддръжници на идеята на Emprove.

Чуйте аудиото!



 Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: - - -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР