Дали големите вече са се разбрали? Те се разбират вече

...
Дали големите вече са се разбрали? Те се разбират вече
Коментари Харесай

Роден експерт по международна сигурност с мрачна прогноза за Сирия

" Дали огромните към този момент са се разбрали? Те се схващат към този момент няколко пъти. Виждаме, обаче, че на терен нещата не стоят по този начин ", изясни Димитър Гърдев. " Смятам, че занапред стартират едни различия сред силите, които стоят зад тези на терена. Това са страните, които поддържат едната страна - режима на Асад, Иран и Русия; и в същото време Съединени американски щати и тяхната коалиция от над 62 страни, които сега дават своята поддръжка за сирийските кюрди. " В момента така наречен Ислямска страна не владее нито един огромен или междинен град, с изключение на Рака.

" Което ги изтласка в пустинни, в планиски региони, в едни дребни селца, където са доста уязвими за въздушните удари и на двете обединения ", продължи  Димитър Гърдев. " И тук към този момент започваме да виждаме едно опълчване сред страните, които стоят зад двата съществени играча. Досега са се водили съглашения Сирия да се раздели  на 3 елементи - западна под ръководството на Башар Асад, северната част с максимален град Рака, където работят кюрдите, подкрепяни от Съединени американски щати, и източната част, която не бе разпределена, само че е извънредно значима, тъй като там са главните нефтени полета.

В последните 2-3 дни сирийските кюрди настъпват към град Дейр Ез-зор от източната страна, десния бряг на река Ефрат, с цел да може втората коалиция на Съединени американски щати да овладее тези нефтени полета от ИД. Което е в действителност нов миг, извънредно значим. И това ще стане идната ябълка на раздора. Защото този град е арабски, не е кюрдски, там са по-скоро друзите, и не може да остане зона, владяна от сирийските кюрди. Това напрежение се отбелязва от доста интернационалните анализатори, и съветският министър на защитата се намира в Сирия сега, може да се чакат някакви координирани акции ", уточни той. Димитър Гърдев уточни, че развръзката на войната против ИД в Сирия провокира сериозна паника в други две страни с ползи в района - Саудитска Арабия и Израел.

" Саудитска Арабия не може да има цялостно доближаване с Русия, само че тя търси разговор с Русия, тъй като нещата вървят към вероятно преразпределение на сферите за въздействие. Това доста мощно тормози С. Арабия Едното направление за терзание е Иран, който взе участие интензивно във войната със собствен личен корпус и посредством Хизбула. Затова Саудитска Арабия вижда в успеха на обединението Русия - Иран затвърждаване позициите на Иран освен в Сирия, само че и в Ирак. Другата страна е Израел, която се тормози от усилването на Хизбула, от въздействието на Иран в Сирия. Видяхме едно скоростно посещаване на израелския министър председател в Сочи, ударите, които израелските Военновъздушни сили нанасят върху точки в Сирия, за които те настояват, че са лагери на Хизбула. Също по този начин една зона за прикосновение сред Сирия и Израел са Голанските възвишения. Тази зона на спор е заемана от групировки с поддръжката на Израел. И двете страни са във война от десетилетия, ударите на Израел в Сирия са от доста време ", означи специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР