Дали евроизборите ще променят нещо и в каква посока? Обществената

...
Дали евроизборите ще променят нещо и в каква посока? Обществената
Коментари Харесай

Проучване на БНТ: Ще има ли промяна за българите след евровота

Дали евроизборите ще трансформират нещо и в каква посока? Обществената телевизия Българска национална телевизия направи особено проучване за настройките на българите. Като цяло те са на мнение, че европейският избор носи даже позитивна смяна за Европа. Колкото до България - смяната е по-скоро незначителна. А персонално за всеки един от нас - тя е още по-малка. Прави усещане, че най-слаб интерес към евровота демонстрират най-младите - до 25 години, както и хората над 50 години. Изследването е предоставено и финансирано от Българска национална телевизия и Европарламента. Статистическото изследване е извършено от " Галъп Интернешънал ".

Основната тематика, която вълнува европейците, е по какъв начин да усилят приходите си. Тук българите не вършат изключение. На първо място измежду проблемите, които ги интересуват преди евровота, 24% от българите показват ниските приходи и бедността като значими за тях, 10 % - безработицата.

Веднага по-късно се подрежда корупцията, която се загатва в 17 на 100 от отговорите. На трето място са тематиките,свързани с мигрантите - за 8 % бежанците са проблем, за 6 на 100 това е тероризмът. Забелязва се, че младите българи са по-чувствителни към тематики като образованието и замърсяването на околната среда.

В проучването си " Галъп интернешънъл " се пробва да разбере къде е мястото на Европа в живота на българите. Мнозинство от 56% не считат, че европейските избори ще трансформират живота им. 22 на 100 чакат положителна смяна, а 14 на 100 отрицателна. Останалите се двоумят.

А дали евроизборите ще трансформират нещо за България? 43% не имат вяра, 27 на 100 чакат положителна смяна, а 15 - отрицателна, останалите се двоумят.

Предстоящите европейски избори ще трансформират нещата към по-добро за Европа съгласно 34 на 100 от българите. Според 29% смяна за Европа няма да има, а съгласно 9 на 100 смяната ще е отрицателна. Хората, които са по-сигурни в бъдещето си и са с по-добри приходи, са по-оптимистично настроени.

Данните са от специфичното изследване, предоставено от Българска национална телевизия и Европейския парламент и извършено от " Галъп интернешънал " измежду 114 пълнолетни българи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР