Дали е успешен летния туристически сезон или е по-слаб от

...
Дали е успешен летния туристически сезон или е по-слаб от
Коментари Харесай

Хотелиери очакват повече туристи по морето през август и септември

Дали е сполучлив летния туристически сезон или е по-слаб от последните години, следва да разберем, само че данните за първите дни на най-активния летен месец август демонстрират, че на 3 август са били заети 88% от всички хотели на морето, а за целият месец заетостта е 68%, сочат предварителните данни на Института за разбори и оценки в туризма.

В утринния блок на bTV Румен Драганов от Института призна, че има 3% спад спрямо предходната година, само че означи, че на годишна база туристите би трябвало да са повече.

По неговите думи, данните на Националния статистически институт (НСИ) макар че демонстрират спад, не са били толкоз притеснителни.

Традиционно за бранша данните за юни са самобитен ориентир за сезона, а тазгодишните данни, оповестени на 29 юли, демонстрират, че през юни визитите на чужденци в България за „ отмора и туризъм " са спаднали с 2.5% по отношение на същия месец на 2018 година (или общо 769 662 души), до момента в който през юни 2018 година техният брой е бил 789 371 или с 19 709 души по-малко. През юни 2019 година само визитите за „ други " (вкл. гостувания и директни преминавания) се усилват с 3.0%. Транзитните прекосявания през страната са 22.6% (347.5 хил.) от всички визити на чужденци в България.

Статистиката за отминалите интервали демонстрира, че единствената друга година, през която летният сезон в България е почнал със спад е през 2015 година Тогава обаче започнаха икономическите проблеми в Русия, подбудени от глобите, наложени на страната поради противозаконното анексиране на Кримския полуостров. Тогава Национален статистически институт регистрира спад с близо 25%.

Явно съветският пазар, поради конкуренцията на Турция и Гърция, е доста слаб през лятото. Според данните за юни 2019 година за отмора у нас са били 100 474 руснаци, до момента в който година по-рано техният брой е бил 123 272 души или спад с 22 805.

Голямо оттегляне от българския туризъм има при визитите от страните членки на Европейски Съюз - най-платежоспособните туристи. С към 50% понижават туристите от Италия, Дания, Малта, Португалия, Румъния, Швеция и Норвегия. Но и на доста други пазари има спадове, въпреки и по-малки, сочат данните на Национален статистически институт за юни 2019 година. Това обаче се изяснява и с анулираните полети към България през юни, което се дължи на рецесията със самолетите на „ Боинг ", само че в този момент „ Луфтханза " е нараснала броят на полетите си до нашата страна, посочи Драганов.

„ Май и юни бяха слаби поради хубавото време в Европа и неприятното време в България. Много полети бяха анулирани от Германия за България ", удостовери и хотелиерът Ростислава Димитрова в репортаж на bTV от „ Слънчев бряг ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР