Дали Дядо Коледа е бил истински? Учените предлагат нови улики,

...
Дали Дядо Коледа е бил истински? Учените предлагат нови улики,
Коментари Харесай

Дядо Коледа наистина е съществувал? Древна реликва предлага нова следа

Дали Дядо Коледа е бил същински? Учените оферират нови улики, изучавайки кост, за която се твърди, че принадлежи на Свети Николай.

Тя датира от същия век, в който е умрял светеца, на територията на днешна Турция. Изследователи от университета в Оксфорд анализирали микропроби на откъс от таза и открили, че е от 4век.

Според легендата, Свети Николай, изобразяван с бяла брада в иконите и за който се твърди, че е починал през 343 година сл. Хр., е необятно прочут със своята благотворителност - линия, въодушевила историята за Дядо Коледа. Фрагментът е благосъстоятелност на отец Денис О`Нийл от Илинойс, само че по-голямата част от мощите, за които се счита, че са на светеца, се намират в италианските градове Бари и Венеция.

" Тези резултати ни окуражават да се обърнем към мощите в Бари и Венеция, с цел да потвърдим, че костните остатъци са на едно и също лице ", показва Жорж Казан, съосновател на Оксфордския център за реликви.

Смята се, че Свети Никола е живял в Мира, покрай актуалния турски град Демре, а мощите му са били пренесени от група италиански моряци.
Легендата за Дядо Коледа се заражда през 16 век във време, когато историите за Свети Никола стават известни. Няколко европейски страни честват 6 декември като празник на Свети Никола. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР