Дали България ще има правителство, това още не е сигурно,

...
Дали България ще има правителство, това още не е сигурно,
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Борисов може и да не натисне копчето

Дали България ще има държавно управление, това още не е несъмнено, макар оповестеното " джентълменско съглашение " сред първата и втората политически сили в 49-то Народно заседание.

Възможно е водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ/СДС да не поддържат ротационното държавно управление, в случай че препоръчаните министри не са им по усета. Това съобщи пред News.bg преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова в разбор на политическата обстановка у нас.

Все още е допустимо с поддръжката на ГЕРБ да има държавно управление чак през третия мандат, да вземем за пример в случай че президентът Румен Радев връчи последната директория на една от партиите, които подеха тематиката за експертно държавно управление - Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи.

Тя изясни, че Конституцията не е сложила период, в който едно държавно управление да действа. Правилото е, че държавното управление действа, до момента в който се употребява с доверието на болшинството в Народното събрание. Ако обаче сред първата и втората по бройка парламентарни групи се сътвори някаква сделка, то тогава чакаме, че министър-председателят ще подаде оставката на държавното управление след приключване на избран интервал от време, с цел да се премине към задвижване на процедурата по член 99 - да бъде връчен изследователски мандат на Мария Габриел, в случай че тя е към момента претендент на ГЕРБ като първа по бройка партия в Народното събрание, обясни доцент Наталия Киселова.

Киселова посочи, че е допустимо е да не се стигне до гласоподаване в Народното събрание на ротационното предложение за ръководство, само че преди да се стигне до предварителни избори, не трябва да забравяме, че има опция президентът да дефинира при връчване на третия мандат последваща парламентарна група. В взаимозависимост от това на коя парламентарна група ще бъде връчен последния мандат, може да се каже, че Има Такъв Народ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия или Възраждане като последна алтернатива, всяка една от тях говореше за експертно държавно управление, уточни тя. Доц. Киселова обаче не чака третия мандат, в случай че се стигне до него, да отиде тъкмо във групировката на Костадин Костадинов.

Наталия Киселова разви няколко хипотези по тази причина кой би бил най-печеливш от актуалната формула за ръководство. Ако държавното управление е на паритетна основа - в случай че половината от министрите са посочени от ГЕРБ, а другата половина от ПП/ДБ това ще даде един прочит и разбирането, че Борисов е съумял да реализира съглашение с най-големите си критици в последните месеци. Ако обаче е основано държавно управление единствено от хора, които са номинирани от Политическа партия, а ГЕРБ се чака да ги поддържа, тогава по-скоро Политическа партия ще бъдат печеливши. Представете си по какъв начин отиват ГЕРБ и Политическа партия на локалните избори - едните са подкрепили държавно управление на другите, само че единствено поддържат, без да могат да се употребяват от преимуществата от това да се в ръководството, разяснява конституционалистът.

Доц. Киселова добави в умозаключение, че локалните избори ще бъдат тестване в няколко направления - преди всичко сред ПП/ДБ, в случай че не се сътвори коалиция за явяване на локалните избори, ще сътвори и напрежение сред ГЕРБ и ПП/ДБ, в случай че дружно поддържат държавно управление, а по места се явяват съперници. На втори тур в случай че се стигне до конфликти, в случай че има повече претенденти за кметове на първи тур, е допустимо да се стигне и до напрежение и в двата случая, сподели още доцент Наталия Киселова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР