Дълговите проблеми на шведската компания в сектора на недвижимите имоти

...
Дълговите проблеми на шведската компания в сектора на недвижимите имоти
Коментари Харесай

ЕЦБ е изправена пред сериозни загуби заради имотната криза в Швеция

Дълговите проблеми на шведската компания в бранша на недвижимите парцели Ес Бе Бе (SBB) изправят Европейската централна банка (ЕЦБ) пред съществени евентуални загуби и осветляват експозицията й към имотния бранш, възлизаща на 26 милиарда евро и насъбрана по време на спешното изкупуване на акции, предават Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според разбор на организацията ЕЦБ има две серии облигации, деноминирани в евро, издавани от Ес Бе Бе и натрупали задължения от над 9 милиарда в обществени жилища, държавни здания, учебни заведения и лечебни заведения.

Два осведомени източника настояват, че ЕЦБ има облигации на Ес Бе Бе за няколкостотин милиона евро. Едната серия сега се търгува на половина на номиналната си цена, което демонстрира, че вложителите залагат даже на риск от възможен банкрут на компанията.

Когато Ес Бе Бе, чийто дълг в този момент е на равнище " джънк ", неотдавна изкупи част от облигациите си, с цел да стабилизира финансите си, ЕЦБ беше измежду продавачите, показва един от източниците.

Говорител на банката отхвърли коментар по тематиката Ес Бе Бе и възможните евентуални загуби и трансферира към уеб страницата на ЕЦБ, където загубите се характеризират като " странични резултати " и се показва, че банката чака огромните облаги от последните години да ги отвръщат.

Макар и експозицията на ЕЦБ към Ес Бе Бе да е релативно дребна, тя отваря още веднъж дебата за това по какъв начин банката изля 400 милиара евро в компаниен дълг след 2016 година, с цел да избегне опасността от дефлация. Като цяло банката е похарчила към 5 трилиона $ за изкупуване на държавни задължения, корпоративни облигации и други активи, и по предписание ги държи до матуритет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР