Дълговете ще се събират, но справедливо – ако дължиш 20

...
Дълговете ще се събират, но справедливо – ако дължиш 20
Коментари Харесай

Манолова: С промените в ГПК ако дължиш 20 лв. няма да плащаш 520 лева

Дълговете ще се събират, само че заслужено – в случай че дължиш 20 лева няма да плащаш 520 лева Това сподели пред публицисти в Народното събрание омбудсманът на Република България Мая Манолова по отношение на измененията в Граждански процесуален кодекс.

По отношение на таксите, Мая Манолова разяснява, че би следвало те да се дефинират в методика и разпоредба на Министерство на правораздаването.

" Тъй като това е една процедура, която по-късно и се оспорва, дотук нямаме правосъден министър, който да се е захванал и да е финализирал сполучливо смяната в таксата на частните правосъдни реализатори. Включително във времето се позволяват и някои неточности, които са в интерес на частните правосъдни реализатори “, сподели Манолова.

Омбудсманът изясни, че има случаи, в които частните правосъдни реализатори събират пропорционални такси. Тя даде образец с продажбата на неподвижен парцел.

" Частните правосъдни реализатори събират високи пропорционални такси за списък на парцела, по-късно за въвод във притежание, по-късно за постановлението за продажба и най-сетне върху събраната сума от целия дълг. Сега това ще бъде променено “, сподели Манолова.

Тя уточни, че друга нейна голяма паника са дребните задължения. " Примерно по 20 лева, които всеобщо си събират в последно време общини, монополни сдружения и всякакви други субекти. При които 20 лева най-после ти дължиш 520 лева, поради натрупването на такси, което не е почтено. Сега първо жителят ще разбере, че дължи 20 лева и ще може да върви да си я заплати преди да стигне до частен правосъден реализатор, второ ще се постави таван какъв брой може да пораства сметката за тези 20 лева “, разясни Мая Манолова.

Тя добави, че не е имала за цел дребните задължения да не бъдат събирани. По думите й те ще се събират, само че по обективен метод.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР