Дълговете на нефинансовите компании в САЩ могат да станат причина

...
Дълговете на нефинансовите компании в САЩ могат да станат причина
Коментари Харесай

Moody’s предупреждава за нова финансова криза в САЩ



Дълговете на нефинансовите компании в Съединени американски щати могат да станат причина за идната финансова рецесия, предизвестява Moody’s Analytics в преглед, оповестен на 23 август. Главният икономист на Moody’s Analytics Марк Занди обръща внимание на плащещата аналогия сред ипотечните заеми (subprime), които провокираха финансовата рецесия в Съединени американски щати през 2007-2008 година и последвалия световен стопански спад, и сегашният пазар на рискови заеми (leveraged loans) и така наречен облигации отпадък (junk bonds).

С Leveraged loans се отбелязват заеми, които се дават на така и така задлъжнели нефинансови компании. По предписание тези заеми се дават при праващи лихви, обвързани с Libor, което значи, че лихвите порастват с растежа на стопанската система. Компаниите употребяват парите за финансиране на сливания и поглъщания, погашение на дивиденти, пазаруване на лични акции и рефинансиране на остарели отговорности.

Това е най-сериозната опасност за настоящия настоятелен цикъл, разяснява Занди.

По данни на Moody’s рисковите заеми са достигнали 1,4 трилиона $, а дружно с „ боклучените “ корпоративни облигации сумата доближава 2,7 трилиона.

Според Занди това е покрай равнищата на ипотечните заеми от 2008 година, които са достигнали близо 3 трилиона $ и са довели да рецесията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР