Дълговете на наематели на общински жилища към градската хазна расте

...
Дълговете на наематели на общински жилища към градската хазна расте
Коментари Харесай

Дълговете на столипиновци от наеми към Общината вече гонят 4 млн. лева – несъбираеми ли са?

Дълговете на наематели на общински жилища към градската хазна пораства с всяка минала година, а наподобява на процедура те са несъбираеми. Към месец юни 2022 година просрочените вземания на Община Пловдив от наеми и лихви е 3,8 млн. лв.. Почти цялата сума от тези задължения са от жилищата в Столипиново.

В началото на мандата кметът Здравко Димитров съобщи, че градските управляващи ще потърсят този запас, за увеличението на бюджета, само че видно това не се случва, а сумите порастват всяка година.

Според доклада на Оперативна програма „ Жилфонд” са направени действителни стъпки към погасяването на тези задължения, като са изпратени доброволни предложения, направени са съглашение, като са извадени изпълнителни листове.

Преди по-малко от година обаче шефът на същото това дружество Минко Кафтански искаше да се опростят 1,6 млн. лв. от тези задължения, тъй като са те се дължат от умряли хора, напуснали или изведени от жилищата хора. Това пък тежало на самото общинско дружество. В следствие от Община Пловдив порязаха желанията на Кафтански, като обявиха, че всеки лев ще се търси от длъжцните.

„ Жилфонд” ръководи над 3300 жилището, като половината от тях са в Столипиново, а има такива и в Шекер махала. Наемите на общинските жилища са 1/5от пазарните цени, които са в Пловдив, а постоянно за 3-стаен апартамент се заплащат към 100-ина лв..

Към днешна дата към Оперативна програма „ Жилфонд” се водят ДМА на стойност от 120 млн. лв., а близо 115 млн. лв. от тях са самите жилища. Всяка година обаче се обезценяват поради обезценка с близо 2 млн. лв.. Рядко в Общинския съвет има и оферти за продажба на жилища на наематели в гетото.

Общата сума на просрочените отговорности на Община Пловдив е 19 млн. лв., само че близо 12 млн. лв. са вътрешни. Това са дадени суми, като безлихвени заеми по планове, както и към търговски сдружения със 100% общински капитал или други локални звена.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР