Дълговете, които ще тегли държавата, ще бъдат обременени с все

...
Дълговете, които ще тегли държавата, ще бъдат обременени с все
Коментари Харесай

Доц. Сарийски: Заради дълговете на Асен Василев на всеки изтеглен лев ще плащаме по 40 ст. лихва

Дълговете, които ще тегли страната, ще бъдат обременени с все по-голяма рента, сподели той
" Бюджетът за тази година е неосъществим, пък за другата да приказваме за осъществимост е прекомерно оптимистично. Да успеем да докараме още 3 милиарда лева за едно тримесечие значи, че би трябвало да увеличим приходите от налози с 30%, което няма по какъв начин да стане ".

Това заяви пред Bulgaria ON AIR икономистът от Българска академия на науките доцент Григор Сарийски, анализирайки проектобюджета на финансовия министър Асен Василев.

Гостът в предаването  " Денят ON AIR "  обърна внимание, че дупката би трябвало да бъде запълнена по някакъв метод, с цел да бъде реализиран 3% недостиг.

" Ако се откажем от 2 милиарда доходи, би трябвало да се режат отнякъде разноски, а рязането на разноски е контрапродуктивно. Голяма част от капиталовите разноски ще бъдат ориентирани към  средства, от които зависи усвояването от еврофондовете ", уточни доцент Григор Сарийски.

Нямаме разноски за вложения и по тази причина огромна част от плановете няма по какъв начин да бъдат осъществени, разясни икономистът.

По думите му вложенията нарастват, само че не можем да ги осъществим и няма да можем да усвоим пари от евросредствата. Липсват пари и административен потенциал, на мнение е доцент Сарийски.

Той добави, че проектобюджетът се трансформира в крачка и разликата на второ четене ще бъде огромна.

Доц. Сарийски сигнализира, че задълженията, които ще тегли страната, ще бъдат обременени с все по-голяма рента. Последните две излъчвания бяха пласирани при към 5%.

На всеки изтеглен лев ще би трябвало да платим по 40 стотинки рента. Постепенно навлизате в серпантина, от която мъчно има излизане, обясни икономистът.

На въпрос по проблема с кешовите заплащания, доцент Сарийски даде образец с Австрия, където няма таван и ограничавания за кешови заплащания.

" Основно това ще докара до повече доходи за банките. Не можем да обвиним министър в лобизъм ", означи гостът.

Социалните заплащания ще бъдат увеличени, но не с темпа на инфлацията, все някой би трябвало да изтегли късата съчка, стана ясно още от думите на доцент Сарийски.

Той акцентира, че огромна част от европейските страни са в криза, а в България промишлеността дълбае дъното. Това, което ние произвеждаме, е жестоко с 11,5% по-малко от предходната година във физически размер, даде образец икономистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР