Дългове към държавата за 55 227 лв. е опростил президентът

...
Дългове към държавата за 55 227 лв. е опростил президентът
Коментари Харесай

Президентът помилва 2 затворника, опрости 55 бона дългове

Дългове към страната за 55 227 лева е опростил президентът Румен Радев за първите 7 месеца на 2018 година Това сочи докладът на комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания към администрацията на президента. 
Половината от тази сума е за лихви.

Опростените задължения са под 1% от тези, за които е поискана прошка. Отказано е опрощаването на отговорности за 7 525 887 лева, като и в този случай близо половината от тази сума са лихви по задълженията.

Опростените задължения са за непозволено получени добавка към пенсията от умрял брачен партньор, пенсии, суми за помощни средства и уреди за медицински произведения, невнесени здравни вноски, имотни налози и налози за моторни транспортни средства. Най-много са случаите на опростени погрешно получени майчински - 8. Има и случаи на погрешно получени целеви помощи за отопление и месечни обществени помощи, написа " Сега ".

Списъкът на неопростените задължения е по-дълъг и разнороден. Тук има и погрешно получено обезщетение за безработица, невнесен корпоративен налог, изискуем Данък добавена стойност, присъдено обезщетение за нанесени неимуществени вреди и разходи по каузи и така нататък

Правомощието да опрощава несъбираеми държавни вземания е от изключителната подготвеност на президента. Той не може да го трансферира на различен, каквато да вземем за пример е традицията за помилванията и за предоставяне на българско поданство, които президентът разпорежда на вицепрезидента. Когато постъпи молба за опрощаване, комисията ревизира произхода на задължението, както и фамилното, финансовото и имущественото състояние и здравословното положение на длъжника и членовете на неговото семейство и домакинство. Така се обяснява дали задължението може да бъде събрано. Ако длъжникът няма имущество, трайно незает е, болен или възрастен, вземането се приема за несъбираемо и президентът го опрощава.

ПОМИЛВАНИ

Още двама наказани са помилвани в края на 2018 година от вицепрезидента Илияна Йотова, демонстрират данните на Президентството. Така помилваните от началото на мандата на Румен Радев са към този момент 10 души.

Единият от новите помилвани е 26-годишен мъж с тежко онкологично заболяване. Той е наказан на 10 месеца затвор за това, че е карал без брошура и след приложимост на опиати. Помилван е с цялата неизтърпяна част от наказването - 9 месеца.

С 3 години от остатъка му от 6-годишна присъда е опрощение и мъж, наказан за междинна телесна щета.

" Преди осъществяване на закононарушението наказаният се е опитал да го предотврати, като се е обадил на полицейските органи, с цел да изиска помощ, каквато не е получил ", написа в претекстовете за помилването му. От преписката излиза наяве, че наказването е наложено от задграничен съд, като там това е вероятният най-малко, а в България - вероятният най-много, без да има законова алтернатива за поправяне на размера на присъдата.

" Единственият метод за демонстрация на съчувствие и състрадание е потреблението на ексклузивен прийом, какъвто е помилването, посредством който да се прояви човечност и правдивост в съответния случай ", пишат от комисията по помилванията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР