Дългото излагане на замърсен въздух е свързано с повишен риск

...
Дългото излагане на замърсен въздух е свързано с повишен риск
Коментари Харесай

Учени: Мръсният въздух води до по-дълъг и тежък COVID-19

Дългото излагане на нечист въздух е обвързвано с нараснал риск от развиване на тежка зараза от КОВИД-19 и даже гибел, откри изследване на откриватели под управлението на Института по световно здраве в Барселона, Испания, представено от " МедикълЕкспрес ".

Изследването, оповестено в " Нейчър комюникейшънс ", е въз основа на здравни данни от четири милиона души в Каталуния през 2020 година, когато в самостоятелната област има най-вече случаи на инфекцията от новия ковид, предава Българска телеграфна агенция.

Учените са определили междинните годишни равнища на фини прахови частици (PM2.5, азотен двуокис (NO2), черен въглерод (BC) и озон в регионите по местоживеене на всеки от участниците в проучването.  Събрани са данни и за тежките случаи на КОВИД-19 през 2020 година, с брой хоспитализации и настаняване в реанимация, дълготрайност на болничния престой и свързани с инфекцията смъртни случаи. Анализът на данните сочи, че излагането на нараснали равнища на фини прахови частици е обвързвано с 19 на 100 растеж в хоспитализациите, нарасналото излагане на азотен двуокис е обвързвано с 42 на 100 растеж в настаняване в реанимация, а увеличените равнища на черен въглерод във въздуха се свързват с 6 на 100 растеж на смъртните случаи.

Резултатите сочат какъв брой е значимо да се понижат равнищата на замърсяване на въздуха, с цел да се усъвършенства общото здраве на популацията и в частност за понижаване на случаите на тежки и остри дихателни инфекции, сподели Отавио Ранцани от Института по световно здраве в Барселона и водещ създател на проучването.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР