Дългото чакане на границата с България заради лабораторните изследвания на

...
Дългото чакане на границата с България заради лабораторните изследвания на
Коментари Харесай

В Турция недоволни от чакането на нашата граница

Дългото очакване на границата с България поради лабораторните проучвания на продукцията пречи на износа на Турция на плодове и зеленчуци към европейските страни.

" Проблеми има от април, само че през последните 10 дни те се задълбочиха, като камионите би трябвало да чакат най-малко три-четири дни на граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево. Заради забавянето се постанова турските експортьори да заплащат компенсации на своите клиенти в Европа ", написа още изданието в югоизточната ни съседка.

" Проблемите в лабораторията в България се появиха за първи път през април, само че тогава бяха позволени. Те обаче породиха още веднъж през август и от този момент не престават и се изостриха ", споделя Юмит Ръза Чавушоглу, началник на Асоциацията на експортьорите от Западното Средиземноморие (АИЗС).

Паркингите за камиони както от българска, по този начин и от турска страна към този момент са цялостни заради дългото очакване, прибавя той. Според Чавушоглу главната причина за казуса е политическата обстановка в България, съобщи БНР.

" През последните 20 месеца бяха извършени пет пъти избори, само че не беше образувано държавно управление. През март може да има още едно гласоподаване и в случай че от тези избори произлезе държавно управление, проблемите (на границата) може да бъдат решени ", споделя още той.

Той припомня, че до момента в който преди анализът на продуктите се е правил на границата, по-късно пробите са почнали да се изпращат за инспекция в София.

Производителите от южния окръг Анталия са съумели да усилят износа с 10 %, само че в този момент проблемите на границата пречат на реализирането на експорта, добавя Али Бахар, началник на Търговско-промишлената палата на Анталия.

" Такива проблеми на границата възникваха от време на време през последните години, само че се разрешаваха след намесата на държавните управления, въпреки след това да стартират още веднъж. Нуждаем се от трайно решение. На ден се инспектират продуктите на едвам 15-20 камиона. Тази седмица ще осведомяваме съответните министерства за проблемите, с които се сблъскваме ", декларира още Бахар.

Снимката е илюстративна
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР