Дългото чакане на Германия за златен медал при мъжете от

...
Дългото чакане на Германия за златен медал при мъжете от
Коментари Харесай

След 34-годишно чакане Германия отново има световен шампион в алпийските ски

Дългото очакване на Германия за златен орден при мъжете от Световно състезание по ски алпийски дисциплини завърши, откакто Александър Шмид завоюва параления великански слалом на шампионата в Куршевел и Мерибел. Преди днешния ден последната купа на бундестима при мъжете беше тази на Хансйорг Таушер от спускането във Вейл през 1989 година.

Шмид стигна до купата след едно доминантно показване във финала, в който той победи австриеца Доминик Рашнер с цели 0.90 секунди. В първото втурване във финала Рашнер позволи две по-сериозни грешки в средата на трасето и трябваше да стартира решителния манш с пасив от 0.50 секунди. В него обаче той въобще нямаше отговор за темпото на Шмид и загуби нови 0.40 секунди от първенеца.

По пътя си към финала Шмид се прави първи с италианеца Филипо Дела Вите на осминафиналите, след което победи един от любимците за златото Жан Кранец (Словения) на четвъртфинала, с цел да срещне норвежеца Тимон Хауген на полуфинала. В него немският играч се наложи със единствено 0.06 секунди след двете спускания и да прогресира до финала.

За Хауген остана бронзовият орден през днешния ден, откакто той победи Адриан Пертл (Австрия) с 0.19 секунди с дребния край. За Норвегия това е общо четвърти орден в паралелните стартове в Куршевел и Мерибел, след среброто в отборния старт и златото и бронза на Мария Тереза Твиберг и Теа Луиз Стернесуд в женския успореден великански слалом, който също се организира през днешния ден.
 Злато за Норвегия в женския успореден старт на Световното по ски Злато за Норвегия в женския успореден старт на Световното по ски
Световният първенец в параления великански слалом от Кортина 2021 Матийо Февр даже не стигна до етапа на директните елиминации, откакто даде 13-то време във вчерашната подготовка, в която той кара по аленото трасе. Според регламента единствено първите осем от всяко трасе получават правото да вземат участие в елиминациите. Осми в пресявките на аленото трасе приключи американецът Ривър Радамус, който бе с 0.22 секунди по-бърз от Февр.

Световното състезание по ски алпийски дисциплини продължава на следващия ден с женския великански слалом, чиито маншове ще започват надлежно в 11:00 и 14:30 часа българско време.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР