Дългоочакваното увеличение на цените на iPhone е факт. То идва

...
Дългоочакваното увеличение на цените на iPhone е факт. То идва
Коментари Харесай

Apple намери как да повиши цената на iPhone 15 фино, за да си докара повече приходи

Дългоочакваното нарастване на цените на iPhone е реалност. То идва с оповестяването на най-новите модели на Apple и е част от напъните на колоса да си обезпечи повече доходи. Начинът, по който го прави, е допустимо най-незабележимият, написа Bloomberg и отбелязва, че ходът няма да провокира потрес от повишаването.

Във вторник компанията увеличи цената единствено на един модел iPhone – Pro Max, най-високият клас. Той нараства със 100 $ до 1199 $, само че останалите три нови версии остават непроменени.

По-скъпият нов телефон ще се предлага с два пъти повече място за предпазване – спецификация, която дава опция на Apple да твърди, че в действителност въобще не може да се приказва за нарастване на цената.

Този ход се вписва в модела на компанията, която работи деликатно по отношение на внимателните поради инфлацията купувачи. Apple е образец за това по какъв начин не прави трагични промени в цените на своите артикули, само че намира нови способи купувачите да харчат повече. Компанията доставя своите iPhone-и с извънредни функционалности, като да вземем за пример по-добри варио обективи и титаниеви рамки, с цел да подтикне потребителите към по-скъпи артикули.

Дори предстоящото прекосяване на Apple към USB-C порт в iPhone – стъпка, наложена от Европейски Съюз, на която компанията в началото се опълчи – ще докара до нови способи за генериране на доходи.
Нов iPhone, ново зарядно устройство: Как Европейски Съюз подчини Apple на своите правила
Ако потребителите желаят техните AirPods да имат същия конектор като най-новите iPhone, ще би трябвало да похарчат 249 $ за нов чифт. Ако желаят да употребяват старите си зарядни устройства Lightning, могат да си купят адаптер от Apple за 29 $.

Някои вложители се надяваха, че Apple ще увеличи цените повече, което е една от аргументите да реагират хладно на промо събитието за iPhone през вчерашния ден, съгласно анализатора на Evercore ISI Амит Дарянани. Акциите на компанията се намалиха с 1.7% до 176.30 $.

Apple обаче се бори със срутва в цялата промишленост на смарт телефоните, което ѝ дава по-малко благоприятни условия за увеличение на цените. По данни на IDC през последното тримесечие доставките на смарт телефони в международен мащаб са намалели с близо 7%, което е засегнало най-големия източник на доходи за компанията. Проблемите в Китай, където компанията се сблъсква с разширяваща се държавна възбрана и конкуренция с модернизиран нов телефон от Huawei Technologies Co., единствено ускориха натиска.

И по този начин, Apple ще резервира по-ниския клас версия на iPhone 15 на цена от 799 $, до момента в който началният модел Pro остава на 999 $ – цена, която се считаше за непостижима, когато iPhone X дебютира на това равнище през 2017 година

Въпреки че стартовият Pro Max ще бъде с близо 10% по-скъп от най-евтиния iPhone 14 Pro Max, той разполага с 256 GB памет, спрямо предлаганите до момента 128 GB.

Подчертавайки постепенния темперамент на настоящето нарастване на цената, Apple не увеличи равнищата на своите модели iPhone 15 Pro Max с по-голяма памет. Версията с 512 GB остава на цена от 1399 $, а тази с 1 TB към момента коства 1599 $. Но даже и при опазване на цените, Apple е в положение да получи по-високи маржове, защото разноските за предпазване са намалели.

Ценовите промени се случват по друг метод в другите страни, като на някои места отвън Съединени американски щати – доста по-агресивно. В Канада да вземем за пример цената на iPhone 15 Pro ще се увеличи с 50 $, а на Pro Max ще се увеличи с 200 $. В Индия цената на Pro Max ще се увеличи с към 14%.

Въпреки това в някои страни цените се понижават. В Обединеното кралство iPhone 15 Pro и Pro Max са със 100 паунда (125 долара) по-евтини от своите прародители.

Българските оператори оповестиха, че стартират да одобряват предварителни поръчки за новите модели iPhone, само че към този момент не разкриват ценови детайлности.

Освен от промени в цените на iPhone, Apple генерира повече доходи от спомагателни услуги и аксесоари. Компанията пусна две нови равнища на предпазване за предлаганото от нея онлайн вместилище iCloud: проект от 6 TB за 30 $ на месец и алтернатива от 12 TB за 60 $ на месец. По-рано най-високият проект на iCloud беше 2-терабайтов за 10 $.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР