Дългоочакваното лято най-сетне настъпи. То, обаче, донесе не само по-дълги,

...
Дългоочакваното лято най-сетне настъпи. То, обаче, донесе не само по-дълги,
Коментари Харесай

Мълниите удрят много повече мъже

Дългоочакваното лято най-накрая настъпи. То, обаче, донесе освен по-дълги, топли и светли дни, само че и летни стихии. И до момента в който дъждът може да помогне за намаление на температурите и да понижи вероятността от болести, свързани с горещините, той носи със себе си и една сезонна заплаха: мълнията.

БГНЕС показва няколко забавни обстоятелството, свързани с този естествен феномен и основани на изследвания на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) на Съединени американски щати:

85 % от съдбовните жертви на гръмотевица са мъже

Според CDC мъжете съставляват 85 % от съдбовните жертви на гръмотевица. Рискът мъже да станат жертва на мълнии, без значение дали с съдбовни или не последствия, е пет пъти по-висок, в сравнение с при дамите. Освен че са най-вече мъже, 41 % от хората, ударени от гръмотевица, са на възраст сред 15 и 34 година Рискът от удар от гръмотевица е доста по-висок през лятото, като юли е пиковият месец, а множеството хора са ударени от гръмотевица сред обяд и 18 часа, сочат наблюденията на учените, предава БНР.

Дейности навън, които ви излагат на риск от гръмотевица

Професията може да бъде главният определящ фактор за риска от удар от гръмотевица. Според данните на CDC над една трета от смъртните случаи в резултат на удар от мълнии се случват във ферми.

Оказва се също, че освен упражняването на избрана специалност крие заплаха от нараснал риск от гръмотевица.

Националната асоциация за океани и атмосфера (NOAA) оповестява, че сред 2006 и 2013 година 64 % от смъртните случаи в резултат на гръмотевица са свързани с развлекателни действия, като почти 10 % от тях са станали по време на лов на риба, следвани от къмпинг, разходка с лодка, футбол, и голф.

" Първенци " по брой смъртни случаи, провокирани от гръмотевица

Въпреки че повърхността на Земята е поразявана от мълнии над осем милиона пъти дневно, единствено 35 души годишно в Съединени американски щати стават техни жертви. Въпреки това някои щати са първенци в тази статистика. Според данните на Съвета за сигурност при мълнии Флорида е с максимален брой смъртни случаи от гръмотевица годишно, следвана от Тексас, Алабама, Аризона, Северна Каролина, Колорадо, Мисури, Пенсилвания, Луизиана и Джорджия.

Дори на закрито не сте защитени от мълниите

Да се приберете вътре по време на гръмотевична стихия може доста да понижи риска от удар от гръмотевица, само че това напълно не значи, че сте в цялостна сигурност.

CDC оповестява, че почти една трета от ударите от гръмотевица се случват на закрито. Това може да стане по разнообразни способи, в това число допиране на наелектризирана вода по време на миене или къпане или при контакт с проводящи материали, които са се наелектризирали.

Въпреки че ударът от гръмотевица по време на стихии може да съставлява опасност както на закрито, по този начин и навън, има и няколко положителни вести.

Независимо от това, което доста хора допускат, ударът от гръмотевица има релативно невисок % на смъртност. Според Националната метеорологична работа почти 90 % от хората, ударени от гръмотевица, оцеляват, макар че доста от тях остават с продължителни пострадвания и увреждания, свързани с удара.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР