Дългоочакваният старт на третия лъч на метрото след редица отлагания,

...
Дългоочакваният старт на третия лъч на метрото след редица отлагания,
Коментари Харесай

Третият участък на метрото тръгва утре на обяд

Дългоочакваният старт на третия лъч на метрото след редица отлагания, най-сетне ще бъде даден на следващия ден в 14 часа. Това стана ясно от изявление на шефа на столичния “Метрополитен” инж. Стоян Братоев. Откриването на първия сектор, който ще включва 8 станции за общо 8 км - от " Красно село " до бул. " Владимир Вазов ", ще бъде на метростанция „ Медицински университет “, стана още ясно от думите му.

Първите 8 станции се чака да обслужват 60 000 пасажери. В елементи, станциите са " Хаджи Димитър ", " Театрална " (Театър София), " Орлов мост ", " Патриарх Евтимий ", НДК, " Медицински университет ", бул. " България ", " Красно село ". В деня на откриването софиянци “по традиция” ще могат да употребяват гратис придвижването по новия сектор. От думите му стана ясно, че първият сектор на третия лъч на метрото коства приблизително към 398 млн. евро, което е към 40 млн. евро на километър.

До края на тази година ще стартират да се употребяват и други четири станции, за 4 километра от третата линия - от " Красно село " до " Овча купел ", също е приключен, само че би трябвало да стартират тестванията на влаковете, се разбра още от думите му. Очакванията са да тръгне до края на годината. Цялата трета линия се чака да транспортира 200 000 пасажери на ден.

За разлика от част от сегашните станции на метрото, където въжета пазят жителите от произшествия, по новите тази функционалност ще се извършва от стъклени загради с височина 1.5 м, които ще разделят пероните и влака.

По мотив постове във фейсбук за възможна акция на протестиращите при откриването на третата линия, инж. Братоев сподели - “протестиращите няма по какъв начин да влязат” и посочи, че те би трябвало да имат пропуски. А по-късно по-емоционално добави - “това за мен е някакъв парадокс. Такова хубаво нещо, което сме създали, с толкоз труд, с толкоз тъга. Ръководил съм всички сектори. По-труден от този нямаше. Вместо да се радват хората, че се реализира нещо хубаво в България, макар компликациите, не желая да коментирам”, сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР