Дългоочакваните промени в Конституцията, около които с обединиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ

...
Дългоочакваните промени в Конституцията, около които с обединиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ
Коментари Харесай

Промените в Конституцията влизат на първо четене през октомври

Дългоочакваните промени в Конституцията, към които с сплотиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, ще бъдат прегледани и признати на първо четене първоначално или средата на идващия месец.

Това стана ясно през днешния ден от изявления на депутати в Народното събрание пред публицисти.
Промените плануват радикална промяна на структурата на правосъдната власт,
съществено разширение на пълномощията на Конституционния съд, унищожаване на контрола върху служебното от президента и въвеждането на 24 май като нов народен празник, което срещна сериозна опозиция измежду опозицията и даже докара до основаването на предприемчив комитет за осъществяване на референдум за опазване на 3 март като народен празник.

До средата на идващия месец препоръчаните промени в Конституцията могат да бъдат прегледани на първо четене в Народното събрание,
безапелационен е Делян Пеевски от Движение за права и свободи, съгласно който текат периоди.
„ Предлагам втората седмица на идващия месец, може би даже първата, да минем първо гласоподаване. Всички промени, които са за първо гласоподаване, са сигурни, тъй като по този начин ще мине планът. Между първо и второ ще вършим всички промени “, изясни той.

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков е на мнение, че измененията първо би трябвало да бъдат съгласувани с Венецианската комисия.

„ Да мине Венецианската комисия, което би трябвало да е при започване на октомври, и по-късно, Конституцията която сме внесли, може да мине на първо четене„, сподели той.

Опозицията удостовери желанията си да гласоподава против плана за промени. Лидерът на Българска социалистическа партия
Корнелия Нинова съобщи, че партията няма да поддържа текстовете.
„ Няма да подкрепим текстовете, които се оферират, те касаят промяна на националния празник, който за нас е алена линия. Двойното поданство също – опцията хора с двойно поданство да заемат политически постове. Получихме новото предложение или концепция на господин Паси и Плевнелиев, знаете го, в Конституцията да бъде записано участието ни в Европейския съюз и НАТО и да няма референдуми по тези въпроси, което е неуместно “, разяснява Корнелия Нинова.

Според водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов измененията не пазят българския народен интерес. „ В интерес ли е двойното поданство, което оферират? Всичко, което поддържат, е нефелно “, безапелационен е той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР