Дългоочакваните лични карти с чип най-накрая стават реалност. Министерството на

...
Дългоочакваните лични карти с чип най-накрая стават реалност. Министерството на
Коментари Харесай

От 17 юни: Започва издаването на лични карти с чип, какво трябва да знаете  


Дългоочакваните персонални карти с чип най-сетне стават действителност. Министерството на вътрешните работи заяви, че публично стартира да издава такива от 17 юни. Въпреки това промяната на персоналния документ не е наложителна, успокояват от ведомството.

Новият тип персонални карти ще съдържат електронен чип, който ще носи информация с биометрични данни на жителите – фотография и пръстови отпечатъци. Това:

ще подсигурява по-голяма сигурност
и ще даде опция българските жители, които пътуват в страните от Европейски Съюз, да минават през електронните пунктове на Граничен контролно-пропусквателен пункт, улеснява и форсира контрола на граничните управляващи от останалите страни.
Изграждането и поддръжката на новата система за издаване на български документи за идентичност бе поверено на обединяването „ Мюлауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ-С&Т “, в което влизат немската Mühlbauer Group и австрийската IT консултантска компания S&T, показана от локалното сдружение „ С&T България “ ЕООД.

Договорът бе подписан в края на 2022 година, макар че поръчката бе открита през 2018 година Забавянето се получи поради обжалване от страна на втория в класирането – VERIDOS („ Веридос ГмбХ “).

Смяната на персоналния документ не е наложителна. Личните карти, които са издадени до 16. 06. 2024 година, в това число, са със период на годност до 2 август 2031 година, в случай че срокът им на годност не е изминал преди този момент.

Запазва се срокът на услугата– елементарна до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в границите на 8 работни часа, като заявките за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „ Български персонални документи “ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си единствено в София персонално или от упълномощено лице.

Остава опцията за издаването на безвъзмездна персонална карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с годност от 4 години.

Отпада издаването на безсрочна персонална карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава персонална карта със период на годност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат период на годност 10 или 30 години, като документът още веднъж е безвъзмезден.

Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години, която до края на годината тя остава непроменена за всички типове услуги – елементарна, бърза и експресна. От началото на 2025 година се вкарва цена от 30 лв. за елементарна услуга.

До края на годината се резервира и цената за издаването на персонален документ за лица с трайна понижена продуктивност или тип и степен на увреждане 50 и над 50 %, като от началото на идната година за елементарна услуга се вкарва цена от 3 лв., за бърза – 6 лв. и за експресна – 15 лв.. Лична карта със период на годност от една година се издава на лица, от които е невероятно снемане на пръстови отпечатъци, заради краткотрайна физическа неспособност. Таксата за документа е 3 лв. при елементарната услуга, 6 лв. – при бързата и 15 - при експресната.

Запазва се опцията за елементарна и бърза услуга при издаването на карта за престояване на член семейство на жител от Европейски Съюз. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на идната – жителите ще заплащат 30 лв. за елементарна и 60 лв. за бърза услуга.

Въвеждането на новия пример на българска персонална карта стана допустимо с помощта на поредните старания на експертна група от Министерство на вътрешните работи.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР