Дългоочакваните и прокламирани промени в Конституцията, които бяха основна цел

...
Дългоочакваните и прокламирани промени в Конституцията, които бяха основна цел
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Промените в Конституцията не променят нищо

Дългоочакваните и прокламирани промени в Конституцията, които бяха съществена цел на " некоалицията " и които в последните работни дни на Народното събрание за 2023 година, не трансформират нищо всъщност. Това съобщи пред bTV деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

" Не мисля, че нещо доста ще се промени в правосъдната система. Там проблемите не са на конституционно ниво, те са по-скоро в пълномощията на прокурора в наказателния развой. И в случай че там не се създадат някакви промени, които не изискват смяна в Конституцията, казусът ще остане ", съобщи той.

Според проф. Вълчев и останалите промени отвън частта Съдебна система, направени в Конституцията, също не са верни - да вземем за пример орязването на пълномощията на президента. Причината - и при без това всесилно Народно заседание съгласно конституционния модел, в този момент то става още по-всесилно, което не се съчетава с концепцията за разделяне на управляващите.

Невалиден е и аргументът за всесилност от страна на президента при назначение на длъжностен кабинет, тъй като виновността да се стигне до това е в самите партии, неуспяващи да излъчат болшинство.
 Пеевски дава отговор на Радев: България в никакъв случай повече няма да има владетел
Пеевски дава отговор на Радев: България в никакъв случай повече няма да има владетел

Интересни и некрасиви неща ще видят хората, в случай че се насочат прожекторите към президентството

Трябва даже да се върви към заздравяването на пълномощията на президента - да вземем за пример добър резултат би имало, в случай че той има право да отхвърля назначението на всеки един от тримата огромни (главен прокурор и шефове на Върховен административен съд и ВКС), а освен да го отсрочва, както е в този момент, счита Вълчев.

" Не това е огромният проблем на измененията в Конституцията - дали това или друго ще се махне, казусът е, че изхабихме голяма социална и политическа сила, с цел да променим нещо, което няма да промени нищо за България. Това е като с Паметника на руската войска - кипи, кипи и най-после нищо ", съобщи той.

Деканът на Юридическия факултет на СУ уточни, че в измененията, касаещи разделянето на управляващите, има някои дискусионни от позиция на идното решение на Конституционния съд, само че не пожела да влезе в конкретика и да преопределя решението на съдиите.
 Наталия Киселова не счита, че новата Конституция ще падне пред Конституционен съд
Наталия Киселова не счита, че новата Конституция ще падне пред Конституционен съд

Тепърва ще са си нужни партиите в некоалицията, счита Киселова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР