Дългоочакваната пролет може да ни зарадва не само с първите

...
Дългоочакваната пролет може да ни зарадва не само с първите
Коментари Харесай

Вече всеки втори у нас с алергии

Дългоочакваната пролет може да ни зарадва освен с първите слънчеви лъчи и времето, прекарано измежду природата, само че и с неприятни пролетни алергии, типични за сезона. " Тичинковият прашец е към този момент във въздуха, а дъждът тези дни е благословия за хората, които са със сенна хрема. Когато вали, тичинковият прашец е ниско долу на земята и не може да провокира всички тези признаци, в реалност в този момент е пикът на тичинковия прашец на брезите. Дървесните полени са сега в атмосферата. Когато след дни стане малко по-топло, признаците на един течащ, сърбящ нос и сълзящи очи ще бъдат в своя пик ", изясни алергологът доктор Диана Христова.

На въпрос по какъв начин можем да разпознаем една алергия, доктор Христова отговори, че сърбежът е извънредно характерен при сенната хрема.

" Понякога израз е едно възприятие на раздразнение в гърлото, един дискомфорт. Когато тези поленови зрънца полепнат в нашата лигавица, тяхното следствие е доста дълго, признаците не престават даже когато се приберем у дома, само че постоянно имаме някакво внезапно насечено начало, нормално тези признаци са свързани с това да сме били на открито, това е типичното за сенната хрема ", изясни гостът.

По нейни думи най-трудно за хората със сенна хрема е времето преди дъжда, защото тогава въздушните маси са притиснали тичинковия прашец на равнището на нашия нашия нос. Тя предлага на тези, които знаят, че имат признаци на алергия, незабавно щом се приберат у дома, да си сменят облеклата и да си измият лицето.

Според доктор Христова всеки един от нас може да развие алергия, а през днешния ден заобикалящата ни среда е такава, че е причина за растеж на алергичните положения като цяло. " Все по-често отключваме алергия на възраст след 25 години. Причините са доста, всичките работят в цялост. Когато имаме нападателен полен, замърсяването на въздуха, неизгорелите дизелови частици, всички тези фактори в цялост имат отношение ", посочи алергологът пред 

" Интересен факт е, че имунната ни система ни пази от тичинковия прашец на даден шубрак, само че когато консумираме плода на такова дърво, ние можем да проявим алергична реакция към него. В тези обстановки може да се появи дискомфорт, сърбеж до оток на устните ", сподели още доктор Христова.

Според нея лекуването на сенната хрема е развой, който би трябвало да стартира отвън сезона на проявата. " Когато сме в пика на сезона, може да действаме със симптоматични средства - антихистамин, като лекарство, което потиска признака на алергията ", добави тя.

" С времето заболяването може да се развива и да доближи до затруднения. Ако дълго време не лекуваме ринита, стартира да страда и белият дроб. За да установим, че това, което ни се случва е алергия, би трябвало да хванем виновника. Може да се улови посредством кожно-алергични проби посредством провеждането на кръвен тест ", сподели още доктор Христова.

По нейни думи практиката демонстрира, че всеки втори човек към този момент има алергия към нещо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР