Дългоочакваната европейска армия не може да бъде създадена без участие

...
Дългоочакваната европейска армия не може да бъде създадена без участие
Коментари Харесай

Турция: Няма да има европейска армия без нас


Дългоочакваната европейска войска не може да бъде основана без присъединяване на турски войски в нея.

Това съобщи турският министър по европейските въпроси Йомер Челик, пишат Фокус и Вести бг.

„ Никаква европейска войска не може да бъде основана без Турция. Аз не споделям, че ние поддържаме или се противопоставяме на тази концепция (за европейска армия). Но вие не можете да осигурите нито сигурността, нито бъдещето на Европа без Турция ”, съобщи Чилик пред публицисти в Мадрид.

Идеята за общи въоръжени сили на Европейския съюз се поддържа от редица държавни водачи, включително унгарският министър председател Виктор Орбан и българският му сътрудник Бойко Борисов.

До момента обаче за основаването на войска не може да се реализира консенсус на общоевропейско равнище, а въпросът е противоречив и поради участието на множеството от страните във военния съюз НАТО.

Турция, също член на алианса, се преглежда като поръчител за сигурността на континента поради споровете в Близкия Изток и произлизащата от тях бежанска рецесия, при която милиони жители на страните там се насочиха към по-добър и спокоен живот в Европа.  

През 2016 Европейски Съюз подписа съглашение с Анкара, с което южната ни съседка се съгласи дейно да задържи в границите си огромен брой хора, искащи да влязат в Европейски Съюз. След този миг мигрантският поток сензитивно понижа.

Същевременно все по-авторитарното ръководство на турския президент Реджеп Ердоган е причина за напрежение в връзките му с доста европейски страни и все по-малката опция съседката ни в миналото да стане член на Европейски Съюз.

Като „ болен метод на мислене ” дефинира Челик разглеждането на страната му просто като „ телохранител на Европейски Съюз ”.

„ Турция е европейска страна и европейска народна власт. Като оставя Турция отвън Европа Европейски Съюз се отстранява от геополитическите въпроси, и стопански, и дипломатически ”, съобщи още турският министър.

Неговото посещаване в Мадрид предшества с дни провеждането на референдума за самостоятелност призован в испанската самостоятелна провинция Каталуния.

„ Ние поддържаме единството, териториалната целокупност и конституционните граници на Испания. Ние не считаме, че подобен референдум ще има изгода за хората във време, когато е нужна повече интеграция ”, изрази Челик позицията на Турция.

Така южната ни съседка демонстрира методичност, откакто реагира извънредно негативно на различен референдум за самостоятелност – този в Иракски Кюрдистан. (виж във видеото - маневри на турската войска по границата й с Иракски Кюрдистан след референдума). 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР