Дългогодишният здравен репортер на БНТ Мария Чернева обяви, че напуска

...
Дългогодишният здравен репортер на БНТ Мария Чернева обяви, че напуска
Коментари Харесай

Сигнали, оставка и критики в БНТ покрай Фонда за лечение на деца

Дългогодишният здравен кореспондент на Българска национална телевизия Мария Чернева разгласи, че напуща медията и упрекна управлението в непозволени дейности и неприемливи внушения против нея поради недоказани обвинявания от пациентска организация. От Българска национална телевизия отхвърлиха да са направили нарушаване и обявиха, че са получили сигнали против журналиста, които изискват краткотрайно тя да бъде отстранена от досегашните си занимания.

Причина за разногласието е дългогодишното присъединяване на Чернева, която е измежду най-популярните лица на новините по Канал 1, в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца.Там тя е представител на публичната телевизия и беше назначена от предходното управление.

Сигналът против Мария Чернева идва от юрист Пламен Таушанов от Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП), чиято организация има представител във фонда за деца. Една от дейностите на организацията е да води правосъдни каузи от името на родители против отводи на фонда за лекуване на децата им. И Таушанов, и управлението на малкия екран отхвърлят да оповестят наличието на сигнала. Пред " Дневник " юристът изясни единствено, че е сезирал управлението на Българска национална телевизия с задоволително данни, събирани и около негови каузи, за случаи, когато Чернева е гласувала срещу лекуването на деца.

Чернева: Недопустими внушения за мое неприлично държание

Мария Чернева разгласи решението си да напусне медиата, в която работи от години, със известие в обществената мрежа " Facebook ". Формалният мотив е решението да бъде отстранена от титулярния си сектор - опазване на здравето, само че по думите й аргументите са доста по-сериозни.

" Повярвайте ми - НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята обществена екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато шефът на информация посегна на най-ценния ми капитал - положителното име и доверие, градено 25 години. С неприемливи внушения за неприлично държание като представител на Българска национална телевизия в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца, с изразена гадност към мен. Единствено по изказвания в някакво писмо към генералния шеф. Писмо, за което шефката на информация (Уляна Пръмова - бел. ред.) не позволи и грам подозрение, че съдържа лъжи. С думи, които ме възпламениха от отвращение, с думи, които провокираха нападките на някои сътрудници - по какъв начин съм могла да отхвърлям лекуване на деца ", написа Чернева.

Журналистката показва, че Пръмова, в качеството си на началник на дирекция " Информация " е протегнала ръка на
най-ценния й капитал - положителното име и доверие, градено 25 години, като е направила " неприемливи внушения за неприлично държание като представител на Българска национална телевизия в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца " и с " изразена гадност към мен ".

Тя акцентира, че решението за отстраняването й от ресора се базира само на изказвания в писмо до генералния шеф, а директният й шеф Уляна Пръмова нито за миг не се усъмнила в истинността на описаното. Добавя, че против нея са били употребявани думи, които са я възмутили и които са провокирали нападките на някои сътрудниците й за това по какъв начин е могла да отхвърля лекуване на деца.

Чернева отбелязва, че в сектор " Здравеопазване " е най-силна и самостоятелна, тъй като там може твърдо да отстоява публичния интерес и елементарно разграничава непознато въздействие ".

" Отстранена съм без никакъв професионален мотив, обществено като знак към всичките ми сътрудници - каква " поддръжка " биха имали всякога, в случай че настъпят нечии ползи и потекат тъжби към тях ".

Журналистката показва, че й е обявено да даде пояснения по получения в Българска национална телевизия сигнал против нея, само че към момента не е получила документално искане от генералния шеф да направи това. Подчертава, че й е отказано и да се запознае с писмото на юрист Пламен Таушанов, на което би трябвало да отговори. В същото време, по думите й, към този момент е изпратено писмо до здравния министър с искане Чернева да бъде заменена като член на Обществения съвет на фонда.

Мария Чернева упреква и Пламен Таушанов от Българската асоциация за протекция на пациентите в очевиден спор на ползи, защото в качеството си на ръководител на Управителния съвет на асоциацията - посредством представителството си в Обществения съвет на Фонда, има директен достъп до персоналните данни и контакти на родителите и децата с отказано лекуване в Германия и тъй като същата асоциация инициира правосъдни каузи против Фонда и съставлява родителите в тях.

Пръмова: Ресорът е лишен краткотрайно, има тревожни данни за инспекция

Потърсена от " Дневник " за коментар шефът на дирекция " Информация " Българска национална телевизия Уляна Пръмова назова изказването на Мария Чернева " малко прочувствено, преждевременно ".

" Има тъжба, сигнал за работата й в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца, съпроводена с посещаване при генералният шеф, тъй че това надалеч не е някакъв донос, става дума за импортирани писмени и показани персонално данни ", сподели Пръмова. Отбеляза, че се е сблъсквала с доста случаи на забележки, рецензии, право на отговор и други офанзиви против публицисти, само че в тази ситуация имало задоволително учредения да се изиска инспекция.

" Чернева е гласувала срещу изпращане на деца за лекуване, някои решения са оспорвани от съда и даже има решения на Върховният административен съд против отводите. Затова и е поискано документално пояснение от Чернева до петък, както и спомагателна информация от Фонда за лекуване на деца ", добави тя.

По данни на Пръмова сигналът се отнася до случай от юни тази година, когато Чернева е гласувала срещу изпращане на дете за лекуване в чужбина, а след това фондът е издал отвод. " Самата Чернева не отхвърли пред сътрудниците си, че е била срещу. Обясни, че ставало дума за пробно лекуване. Но аз не знам какви са нейните пълномощия да преценя дали нещо е пробно, въз основата на какво е решила ", сподели тя.
Друга част от сигнала се базирала на решение отпреди две години, когато Чернева още веднъж гласувала против изпращане за лекуване в чужбина на 13 деца. Което било отхвърлено от Върховният административен съд.

В отговор на въпрос шефът на дирекция " Информация " съобщи, че е в пълномощията й да в профил краткотрайно журналистката от здравния сектор, до момента в който трае инспекцията, каквато е практиката в доста други ведомства. Отрече да е коментирала пред колектива на Българска национална телевизия персоналните качества на публицист на Чернева, нито я е уволнявала или е предприемала дисциплинарни ограничения против нея, още повече, че тя не е нарушила по някакъв метод трудовата дисциплинираност. По думите й на седмичната публицистична оперативка в понеделник в наличието на Чернева само е направила известието за сигнала, краткотрайното премахване от ресора и настояването за писмени пояснения от генералния шеф Константин Каменаров.

Писмото до здравното министерство за промяна на представителя на Българска национална телевизия в Обществения съвет на Фонда Пръмова изясни със закъснение от страна на телевизия - по думите й Чернева трябвало да бъде изтеглена по-рано, тъй като почнала трети мандат в съвета при разрешени два, само че поради промяната на управлението на държавната телевизия срокът бил изтърван. Новият шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров беше определен през август предходната година.

Таушанов: Дал съм данни, Българска национална телевизия да реши до каква степен Чернева пази публичния интерес

Пред " Дневник " Пламен Таушанов беше сбит в коментара си: " Няма да се изяснявам. Не съм изпращал открити писма, с цел да давам в този момент пояснения пред медиите ", съобщи той.

Адвокатът отхвърли елементи по сигнала и сподели единствено, че дал съответни данни, основани и на негови каузи против отводи на фонда. Примерите били за гласувания на Чернева в които тя е била срещу изпращане на деца за лекуване: " Предоставил съм данни, те да преценяват до каква степен Чернева пази публичния интерес на децата във фонда ".

На въпрос за какво се разяснява мнението на Чернева, в случай, че решенията са групови и не зависят от един единствен глас, Таушанов означи, че в тази ситуация нейното гласоподаване се било оказало решаващо, с цел да се стигне до отвод.

Адвокатът съобщи, че не е писал доноси, а е внесъл аргументиран и необорим сигнал до управлението на Българска национална телевизия.

Пациентска организация в поддръжка на Чернева

В писмо до шефа на Българска национална телевизия Константин Каменаров, разпратено до медиите този следобяд, сдружението " Пациентски организации " Заедно с теб " съобщи цялостна поддръжка за Мария Чернева. Председателят на организацията Пенка Георгиева, също член на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца, назовава журналистката " обективен, открит и сериозен член на съвета ", въпреки да акцентира, че са имали между тях разногласия по някои от случаите.

Тя показва мнение, че е допустимо в последно време Мария Чернева " да настава финансови ползи и надлежно всякакви лобита по всяка възможност се пробват да я отстранят " и приканва Каменаров да не се поддава на клюки преди да е ревизирал обстоятелствата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР