Дългогодишният проблем с кадрите в туризма тази година придобива драматични

...
Дългогодишният проблем с кадрите в туризма тази година придобива драматични
Коментари Харесай

Хотелиери искат по-дълги визи за сезонните работници

Дългогодишният проблем с фрагментите в туризма тази година придобива трагични измерения. След като хотелиерите всеобщо се отхвърлиха да търсят сезонни служащи на българския трудов пазар, в този момент се следи и отлив от избавителните Украйна и Молдова. Така е, тъй като се отвори пазарът за украинците в Централна Европа, отвори се Турция с разрешението за пет месеца работа, изяснява Стойка Терзиева, управител на хотел в Слънчев бряг. 
Тя обрисува като различен проблем това, че личният състав от тези страни е доста ниско дипломиран: „ Деца, които нямат никакъв трудов опит и трудови привички, а най-много са пристигнали тук, с цел да отидат на плаж. “Терзиева добавя, че у нас издаваните работни визи са за 90 дни. Хотелиерите упорстват да се позволява първична работна виза за пет месеца, тъй като остават без служащи, когато след приключването на визата непознатите жители би трябвало да се върнат в родината си за 14-дневен престой.

Сезонът тази година не е лек, признава още Стойка Терзиева: „ Нормално е да има отлив на туристи по отношение на това, че се отвориха дестинациите в Африка (Египет, Мароко, Тунис). Отвориха се освен за съветския пазар и за Централна Европа, само че и за немския пазар, който беше главно пренасочен към България. В Турция немските туроператори усилиха броя на полетите и това повлия в някаква степен и на нас. Руският пазар несъмнено е с минус. “ Туристическият отрасъл регистрира обаче като плюс многото нови нискотарифни полети до летище Бургас.

„ Може би по-големият проблем сега не са цените, а качеството на предлаганите артикули. Човешкият фактор в туризма е доста огромен и когато той липсва, качеството страда “, отбелязва Деница Бахарова, маркетинг управител на клуб-хотел. Тя не счита, че цените у нас не са конкурентноспособни на гръцките да вземем за пример.

" Още след ранните записвания, през февруари, имаше индикации, че сезонът ще е много сложен и неуверен ", добавя Бахарова. По думите й, връща се ползата на българските туристи към Слънчев бряг. И още – доста българи, трайно открили се да живеят в чужбина, избират да дойдат на отмора в България.
Още елементи по тематиката - в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР