Дългогодишният Първи тромпетист на Берлинската филхармония Габор Таркьови – един

...
Дългогодишният Първи тромпетист на Берлинската филхармония Габор Таркьови – един
Коментари Харесай

Звезден тромпет на Дни на музиката


Дългогодишният Първи тромпетист на Берлинската филхармония Габор Таркьови – един от най-изтъкнатите инструменталисти на нашето време – ще музицира на сцената на Епископската базилика на 21 октомври в елитния интернационален фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ”. Началото е в 18.30 часа. Той идва за концерта си в незабравим състав, в който ще си партнира с именитата пианистка Катя Сканави и с българската горделивост Яна Дешкова – концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания.

Габор Таркьови e един от най-изтъкнатите реализатори на нашето време, дълготраен соло тромпетист на Берлинската филхармония. Започва кариерата си във Вюртембергския филхармоничен оркестър, след което минава в Берлинския симфоничен оркестър (днес Konzerthausorchester Berlin) като първи тромпетист, а през 1999 в Симфоничния оркестър на Баварското Радио – още веднъж соло тромпет.

От 2004 е първи тромпетист на Берлинската филхармония. От 2018 Габор Таркьови е професор по тромпет в Берлинския университет по изкуствата. Свири камерна музика в разнообразни ансамбли, в Pro Brass, Austrian Brass Connection, Wien-Berlin Brass Quintet и Berlin Philharmonic Brass Trio. Редовно концертира в Европа, Съединени американски щати и Азия, той е прочут солист в целия свят, представяйки концерти с огромни оркестри като Берлинската филхармония, Камерния оркестър на Баварското радио, Китайския народен оркестър, Новата японска филхармония и Лондонския симфоничен оркестър. По извънреден контракт със швейцарския лейбъл Tudor Classics от 2008 са издадени четири негови компактдиска.

 

Яна Дешкова стартира заниманията си с музика в музикалното учебно заведение „ Панайот Пипков “ – Плевен, в класа на Благородна Танева. Следващи учители и вдъхновители на младата цигуларка са Ифра Нийман и Минчо Минчев, както и Квартет „ Мелос “.Първите концертни изяви на Яна Дешкова са още на 7-годишна възраст. Талантливата инструменталистка е отличена с голям брой награди от национални и интернационалните състезания, измежду които Първа премия на „ Родолфо Липицер “ в Италия. Има записи във фондовете на БНР, RAI -3, Радио Франкфурт, както и дискове за Датската звукозаписна компания „ Da Capo “. Носител е на премията за извънреден принос в музиката на район Северна Ютландия – Дания. Яна Дешкова е многостранен музикант с интерес към другите стилове в музиката. Свирила е в Бароковия отбор „ Нов Консорт “- Лондон, както и с музиканти от ранга на Лорънс Пауър, Франсоа Льольо, Ромен Гариу, Михала Петри. Наскоро Датската телевизия ТВ-2 я избира за участник в предаването „ Животът ти е ария “, където в един от 11-те епизода феновете могат да се срещнат с нея като забавна персона в културния живот на района. Във кино лентата е включена и песента-портрет, написана особено за Яна от прочут датски артист. Яна Дешкова е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг в Дания и е създател на отбор ContiNEO.

 

Катя Сканави – еднообразно дейна като солист и сътрудник в камерната музика, се изявява по целия свят с диригенти като Джеймс Конлон, Курт Мазур, сър Йехуди Менухин, Яп ван Зведен и мн. други Тя си сътрудничи с фамозни оркестри като DSO Berlin, Salzburg Camerata, Kremerata Baltica, Orchester National de France, симфоничните оркестри на Синсинати, Далас, Индианаполис, Сан Франциско и Токио, Русия и мн. други Изнасяла е рецитали в Амстердам, Лондон, Мадрид, Виена и Ню Йорк. Юрий Башмет, Гидон Кремер, Леонидас Кавакос и редица други звезди си партнират с Катя Сканави в концертни дуетни осъществявания и записи. Широкият репертоар на пианистката варира от епохата на барока, през романтизма до съдействие със модерни композитори. Работила е с Арво Пярт, Алфред Шнитке, Йорг Видман, Карл Вайн и Джон Кориляно. Дискографията й включва рецитал с музика на Шопен на лейбъла Pro Piano, определен от списание Gramophone за запис на месеца. Най-новият й концертен запис с Брюкселската филхармония е “Рапсодия по тематика от Паганини ” и Първия клавирен концерт на Рахманинов. Предпочитайки концертната атмосфера пред студийната, доста от рециталите на Сканави онлайн са издадени от лейбъла Lyrinx и печелят възторга на рецензията. Интересувайки се от междужанрово съдействие, Катя Сканави е взела участие в основаването на театрални творби, съчетаващи лирика, музика, видео прожекции и танц. Катя Сканави стартира музикалното си образование в Москва, в учебното заведение за надарени деца „ Гнесин “ при Татяна Зеликман и на 12-годишна възраст дебютира в Голямата зала на Московската консерватория „ Чайковски “ с Концерт №3 на Кабалевски под палката на композитора. На 18 години става лауреат на състезанието Маргьорит Лонг – Жак Тибо в Париж. Още при започване на кариерата си печели награди от състезанията Van Cliburn във Форт Уърт и Grand Prix Maria Callas в Атина. Сканави продължава образованието си в Националната консерватория в Париж с Бруно Ригуто и в Музикалния институт в Кливланд със Сергей Бабаян. Тя има докторска степен от Консерваторията „ П. И. Чайковски ”, където е учила при Владимир Крайнев и Вера Горностаева. Катя Сканави има вяра във значимостта на педагогиката и преподава пиано и камерна музика в интернационалните майсторски класове, в Московската консерватория и други

 

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ” – притежател на лейбъл “Европейски фестивал ” на Европейската фестивална асоциация – е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и се реализира с поддръжката на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо ” и други

Програма на фестивала в: www.musicartissimo.com

 

Билети онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР