Дългогодишната идея за строеж на съдебна палата във Варна става

...
Дългогодишната идея за строеж на съдебна палата във Варна става
Коментари Харесай

ВСС даде зелена улица за строежа на съдебна палата във Варна

Дългогодишната концепция за градеж на правосъдна палата във Варна става приоритет за Висшия правосъден съвет. Това стана ясно след закрито съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет във Варна точно на честването на 140 година от основаването на държавната и правосъдна власт в града.

След 4 първи копки през последните десетилетия съдилищата и прокуратурите в града не престават да са пръснати в разнообразни здания, строени за други цели. Заседанието бе управлявано от правосъдния министър Цецка Цачева, като в него участваха административните ръководители на другите звена на правосъдната власт във Варна, регионалният шеф, кметът на града, ръководителят на общинския съвет и основният проектант.

След разискване на няколко разновидността бе решено палатата да бъде вдигната върху терен от 10 дка покрай пандиза. Върху него ще бъде издигната постройка с разгъната застроена повърхност от 50 000 кв. м и 1000 паркоместа. Това ще разреши всички правосъдни институции да се съберат под един покрив, което ще пести разноски и време и на работещите, и на жителите, разясниха след съвещанието представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов.

Според основния проектант на Варна Виктор Бузев местоположението е комфортна, защото е покрай Автогарата и от всеки квартал може да се стига до нея с градски превоз без прехвърляне. Стойността на плана към момента не е ясна, само че по думите на Панов той ще е по-скъп от последния, изчислен на 120 млн. лева „За подобен огромен план ще е нужно и държавно финансиране, за каквото имаме съглашение с премиера и финансовия министър. Надявам се в границите на този мандат на Висш съдебен съвет работата по обекта да започне“, посочи Магдалинчев.

Първата стъпка е сформирането на комисия, която ще обясни статута на терена, в който има държавна и общинска благосъстоятелност, стана ясно след съвещанието. „Решението е положително, защото бъдещата палата ще е в географския център на Варна“, съобщи Цецка Цачева. Според нея обаче финансиране на градежа надали може да се обезпечи от бюджет 2019, а поради огромния мащаб на плана няма по какъв начин той да завърши за година-две.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР