Дългогодишната амбиция на Египет да стане регионален газов хъб и

...
Дългогодишната амбиция на Египет да стане регионален газов хъб и
Коментари Харесай

Всички обгазени: Амбициите на Египет да се превърне в регионален газов хъб намаляват

Дългогодишната упоритост на Египет да стане районен газов хъб и главен експортьор на полутечен природен газ (LNG) наподобява е застрашена, защото доставките до Европа спря през юни.

За да влошат нещата, страната беше очевидец на чести спирания на тока през летните месеци заради дефицит на газ за зареждане на личните си електроцентрали.

Продължете да четете

лист от 4 елементаЕгипет ще организира президентски избор през декември, защото икономическата рецесия се утежнява Емирските и египетските централни банки се споразумяха за валутна суап договорка Огънят в полицейския комплекс в египетския Исмаилия е овладян след часове Президентът на Египет ел -Сиси ще се кандидатира за трети мандат, опозицията опровергава натиска завършек на списъка

Всичко това идва, когато Египет е изправен пред тежка дългова рецесия, което значи, че износът на полутечен природен газ в непозната валута, който би донесъл, в този момент е нужен повече от всеки път.

Ситуацията повдига въпроса: Дали прекъсването на износа е просто хълцане за упоритостите на Египет или проблемите са по-структурни?

Повишено вътрешно търсене

Египет разполага с единствените два завода за втечняване в Източното Средиземноморие, което значи, че страни като Кипър и Израел – които имат огромни залежи, само че не се нуждаят от доста за вътрешния пазар – ще имат потребност от него, с цел да трансфорат своя газ в LNG, с цел да могат да бъдат изпратени до Европа.

Неговото най-голямо газово находище Zohr, което беше намерено през 2015 година в Средиземно море и пуснато в употреба през 2017 година, ускори газовите му упоритости, защото произвеждаше задоволително както за вътрешното търсене, по този начин и за износа.

Zohr съставлява близо 40 % от общия рандеман на газ в Египет, с почти 850 милиарда кубически метра газ, което се равнява на към 14 години вътрешно ползване на Египет съгласно числата от 2022 година

Енергийната рецесия в Европа вследствие на войната в Украйна увеличи фрапантно цените на газа, предоставяйки опция за Египет. Износът на LNG доближи своя връх от 8,9 милиарда кубически метра през 2022 година, генерирайки доходи от $8,4 милиарда, спрямо $3,5 милиарда миналата година.

През февруари обаче министърът на енергетиката Тарек ел-Мола сподели, че Египет чака 50 % по-малко доходи от експорт на газ вследствие на световния спад на цените на природния газ.

През април комерсиалният недостиг на Египет се усили с съвсем 24 % на годишна база, воден от спад в цената на износа на газ.

През юни въобще не беше изнасян полутечен природен газ, защото съществуването на газ не съумя да отговори на по-високото лятно вътрешно търсене на електрическа енергия, което докара до планувани спирания на електрозахранването в Египет през летните месеци.

El-Molla сподели, че доставките на LNG ще се възобновят през октомври, когато търсенето на електрическа енергия спадне при започване на есента.


Относно увеличеното вътрешно търсене, Карим Елгенди, задграничен академик в Близкоизточния институт, уточни „ увеличение на търсенето от страна на енергоемките промишлености заради [по-ранно] решение на държавното управление да поддържа тези промишлености “.

Пазарен анализатор, който пожела да бъде представен неизвестен, сподели, че Египет е спрял да внася дизелово гориво и мазут и затова се нуждае от повече газ, за ​​да доставя личните си електроцентрали.

Решението беше разказано като „ неверно пресмятане “ от анализатора, защото държавното управление анулира решението през юли и стартира още веднъж да внася повече мазут и дизел.

Самото държавно управление уточни по-високото от предстоящото лятно търсене на електрическа енергия, дължащо се на извънредно горещото време, като причина за по-високото търсене на газ.

Освен това търсенето на електрическа енергия в Египет естествено нараства всяка година заради повишаването на популацията и свързването на повече семейства към мрежата.

Разчитане на импорт

От страна на предлагането картината е много ясна: вътрешното произвеждане на газ е намаляло в Египет, изключително заради спада в добива на находището Zohr.

Общият рандеман на газ е понижен до тригодишно дъно през второто тримесечие на 2023 година, заяви платформата за разбор на петрол и газ MEES.

Има известия, че механически проблеми, като нахлуване на вода в подводния газов контейнер, са предизвикали спада, само че държавното управление отхвърли сходни проблеми.

Източници от промишлеността показват естественото привършване на кладенците в находището Zohr, неналичието на вложения за поддържане на производството и по-малкото нови открития като аргументи за намаляващото произвеждане на газ.

„ Производството на газ […] страда от високи темпове на спад, което изисква петролните компании … да работят непрестанно в находищата си и да прибавят нови открития “, сподели Питър Стивънсън, редактор в MEES, пред Al Jazeera.

През август президентът Абдел-Фатах ал-Сиси се срещна с изпълнителните шефове на интернационалните петролни и газови компании BP и Eni, които оповестиха капиталови проекти за милиарди долари в Египет, съгласно изказвания на египетското президентство.

Тези вложения ще бъдат разпределени в продължение на няколко години и биха могли да подтикват или най-малко да стабилизират локалното произвеждане.

„ Тънки като бръснач “ полета

Спадът на производството на Zohr не е нов, производството понижава от две години.

Египет съумя да продължи да изнася LNG заради вноса на израелски газ, само че през лятото на 2022 година остатъкът към този момент беше „ тъничък като бръснач “, сподели Стивънсън.

„ По създание надписът беше на стената от предходната година, само че управляващите не предвидиха, че ще има спомагателен спад в производството на Zohr тази година. “

Газовата мрежа на Израел е обвързвана с водопровод с Египет, което я прави подобаваща за превоз.


През 2022 година Израел е изнесъл 5,81 милиарда кубически метра газ за Египет, което е връх. Египет, Израел и Европейският съюз също подписаха „ историческо съглашение “ през юни предходната година за увеличение на износа на газ за Европейски Съюз, а през август Израел утвърди в допълнение нарастване на износа на газ за Египет.

Въпреки това, оправянето с такова нарастване на газовия поток на Израел изисква надстройка на инфраструктурата, която се чака да бъде приключена едвам до 2025 или 2026 година

Другият богат на газ комшия е Кипър.

За да може Египет да реекспортира кипърски газ, ще е належащо построяването на водопровод от газовите залежи в Кипър до Египет.

Консорциум от интернационалните петролни компании възнамерява да влага в подобен водопровод, само че Кипър избира да има личен плаващ LNG терминал, който да заобикаля Египет.

Правителството на Съединените щати избира водопровод до Египет пред плаващия LNG терминал, като източник от Съединени американски щати сподели на организация Ройтерс при започване на септември, че включването на Египет в газовата скица би помогнало „ с пиковото вътрешно ползване през лятото, добави непоклатимост и да понижи напрежението в района и да разреши експорт за Европа ”.

Във всеки случай завършването на този водопровод ще отнеме години.

Нищо от това не значи, че Египет би трябвало да изостави упоритостите си за газови хъбове, съгласно Елгенди.

„ Статутът на хъба се отнасяше за Източното Средиземноморие, а не за личния газ на Египет, тъй че до момента в който нараства потокът на израелски и кипърски газ към оборудванията за LNG [в Египет], египетските упоритости ще останат високи “, сподели той.

>

Но, означи Стивънсън, „ всяко нарастване на израелския или даже кипърския газ няма да е след няколко години “.

Той чака Египет да може да изнася „ някои размери полутечен природен газ “ през зимните месеци, само че да се сблъска с дефицит през летните месеци, което още веднъж може да докара до спиране на зареждането, „ до момента в който може или да направи повече открития, или да импортира повече районен газ “.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР