Дългогодипният депутат от БСП, сега председател на парламентарната група -

...
Дългогодипният депутат от БСП, сега председател на парламентарната група -
Коментари Харесай

Лидерът на БСП в парламента осъди прокуратурата

Дългогодипният народен представител от Българска социалистическа партия, в този момент ръководител на парламентарната група - Георги Свиленски, е осъдил прокуратурата поради дело, проточило се повече от 7 години, по което той е оневинен.

Това оповестяват от пресцентъра на левицата. Присъдени му са 15 000 лв. за морални вреди, 4500 лв. за имуществени и над 1300 лв. за разходи по делото. Решението на Софийски градски съд (СГС) не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред апелативния.

Социалистите не оповестяват детайлности по самото дело, само че това прави правният уебсайт. Става въпрос за делото " Софийски парцели ", почнало през 2010 година Свиленски бе упрекнат в занемареност с още 12 души от управлението на сдружението, в това число някогашният шеф Тошко Добрев, поради продажба на 4 общински парцела на цени, които съгласно обвиняването са били по-ниски от пазарните и от това са настъпили вреди за близо 2 млн. лв..

До оправдаването на всички подсъдими единствено на първа инстанция се стигна откакто беше гледано от трима съдии - някогашната шефка на Софийски градски съд Владимира Янева, която обаче през 2011 година се води поради съмнения за спор на ползи, защото е купувала парцели от сдружението като прокурист на татко си. След това делото пое арбитър Мими Петрова, само че тя пък беше уволнена преди да го завърши, а оправдателните присъди прочете арбитър Ани Захариева в края на 2016 година Малко по-късно те влязоха в действие, откакто прокуратурата не ги стачкува. напомня Lex.

Лов, пътувания, Десислава Радева

В желае си Свиленски е показал копия от изявления за отразяването на процеса против него, с цел да потвърди, че е бил накърнен престижът му. Показания е дал негов съпартиец, който споделя, че Свиленски се е тормозил да върви на събития на Българска социалистическа партия, тъй като хората " шушукали ".

През 2015 година бил номиниран за кмет на София, само че се отказал поради делото.

Не се изказвал и в Народното събрание, с цел да не бъде нападнат с това, че е обвиняем.

Притеснявал се за детето си, лимитирал пътуванията в чужбина, с цел да няма проблеми на границата, оплаквал се и от това, че не можел да ловува, тъй като му лишили пушката.

Свидетелят твърди, че депутатът се тормозил и за кандидат-президентската акция на Румен Радев, защото брачната половинка на сегашния държавен глава Десислава Радева преди е била омъжена за Свиленски.

Страдания, че не може да обстрелва животни

Съдия Вергиния Мичева от Софийски градски съд в този момент постановява, че Свиленски е с чисто минало и се съгласява, че процесът против него е траял безразсъдно дълго. Не се съгласява обаче с изказванията, че кариерата му е потърпевша, защото той е непроменяемо избиран за народен представител през последните близо 10 години, а и като социална персона е имал достъп до медии, където е можел да показва своята позиция.

По връзки на пътуванията, Софийски градски съд показва, че няма такива доказателства, тъй като не му е налагана възбрана за пътешестване.

" Отделно от това липсват доказателства ищецът да е страдал от това, че не може да върви на лов и да обстрелва животни ", стимулира се още съдът.

И постановява 15 000 лв. за породените неимуществени вреди, вместо поисканите 100 000 лв..

" За мен бе значимо неопровержимо да потвърдя невиннността, да защитя положителното си име и името на партията, която съставлявам. И най-много да дам образец на всички българи, че си заслужава човек да се бори за правата си, даже те да са потъпкани от най-високо място. В продължение на години, служейки си с прокуратурата, политическите ми съперници спекулираха с мними обвиняване по мой адрес. Познавам ги и нямам доверие да ми се извиняват. Дано най-малко, когато прочетат това решение, малко да се засрамят ", разяснява Георги Свиленски, представен от партийния пресцентър.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР