Дълго време се е смятало, че големите бели акули (Carcharodon

...
Дълго време се е смятало, че големите бели акули (Carcharodon
Коментари Харесай

Изследване: Акулите са способни да създават приятелства

Дълго време се е считало, че огромните бели акули (Carcharodon carcharias) са самотници. Учени, следили тези хищници, са стигнали до извода, че те живеят и ловуват независимо. Ново изобретение обаче демонстрира, че акулите са способни да основават другарски връзки , написа сп. " Байолъджи летърс ". 

Експерти от Международния университет във Флорида са създали откритието, откакто са следили шест акули край крайбрежията на Мексико.
Акулите (три мъжки и три женски) са били маркирани, с цел да се наблюдава държанието им и взаимоотношението им с другите риби. Информацията за научния разбор е събирана четири години.

Резултатите са посочили, че акулите са склонни да се сплотяват със свои роднини, до момента в който патрулират в региона - да вземем за пример с цел да ревизират колониите тюлени. Повечето връзки са били къси. Някои акули обаче са прекарвали повече време дружно - до един час. Според учените има огромна възможност тази " дълга връзка " да има обществена основа.

Учените означават, че акулите демонстрират друга степен на " словоохотливост ". 

Изследването е помогнало и да се разбере по какъв начин тези хищници поправят общественото си държание при сложни условия
Наблюденията са показвали също, че акулите имат разнообразни тактики за лов. Някои са предпочитали да ловят плячката си в плитки води, а други - в по-дълбоки. Някои от тях са били по-активни денем, а други - през нощта.

Учените са открили, че акулите не ловуват дружно, само че могат да обменят информация. 

След разбор на данните откривателите са стигнали до заключението, че съществува връзка сред общителността на акулите и способността им да се възползват от триумфа на себеподобните им в лова. Това демонстрира значимата роля на обществените взаимоотношения сред морските хищници.

Авторите на научната публикация акцентират, че животът на огромните бели акули към момента е извънредно едва изследван. Развитието на актуалните технологии за наблюдаване и записване на данни обаче ще помогне за разкриването на незнайни до момента обстоятелства.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР