Дълго време поддържах сайт с фалшиви новини в България, разказва

...
Дълго време поддържах сайт с фалшиви новини в България, разказва
Коментари Харесай

Българин разказва: Поддържах сайт с фалшиви новини, печелих между 1000 и 1500 лева на месец

" Дълго време поддържах уебсайт с подправени вести в България ", споделя в изявление за  " Дойче веле "  млад мъж.  Той изяснява по какъв начин действа схемата.

В обществената платформа Reddit консуматор с името marquizdesade подканва българите да му задават въпроси, свързани с досегашната му работа. А тя е не каква да е: поддържане на уебсайт за подправени вести.

Между 2015 и 2019 Димитър е работил по към два часа дневно за уеб страницата с подправени вести, от което е печелил сред 1000 и 1500 лв. на месец. 

" Като не мога да ги оборя, най-малко да изваждам пари от тях "

Стартът в този " бизнес " се оказва надалеч по-лесен от предстоящото, споделя Димитър*. През 2015 негов сътрудник му споделя, че поддържа уебсайт за видео-стрийминг, от който чрез реклами изкарва хиляди долари месечно. Идеята му се коства повече от привлекателна, а той самият има наблюдения над друга евентуално доходоносна ниша. " Аз отделях доста време да следя държанието на хора, които четат подправени вести и им имат вяра. Дразнех им се, спорех с тях даже. С течение на времето започнах да разбирам какво кара тези хора да реагират прочувствено. И събрах две и две. Казах си: от подобен уебсайт несъмнено се печелят доста положителни пари. "

В началото Димитър допуска, че ще получи спонсорство от някоя политическа партия. Дори чака, че това би бил главният поток от пари. Оказва се обаче, че приходите са напълно от реклами на уеб страницата. Споделя пред още един собствен другар, че има проекти да направи сходен уебсайт и той му дава препоръки за монетизацията. Основните доходи идват от системата на Google за реклами - Гугъл AdSense. Моралната страна на това решение не е на напред във времето. " Винаги съм знаел, че е нездравословно да го върша. Знаех го още първоначално. Но това е въпрос на пари ", споделя Димитър. " Аз съм момче от дребен град. Помислих си - като не мога да ги оборя, най-малко да изваждам пари от тях. Знам, че не е етично, само че имах потребност от пари. Имах малко дете, в фамилията работех единствено аз и ми трябваха още пари. А това са доста елементарно изкарани пари. "

" Много българи имат вяра, че Русия ще ни избави "

Всичко потръгва доста бързо. А наблюденията му за това какво се харесва на хората, които четат сходни публикации в интернет, се оказват най-хубавият му консултант. " Няколко неща вървяха най-вече. Основното е, че би трябвало да има русофилия по някакъв метод. Винаги в един миг се стигаше до някакъв разказ за Русия или опълчването сред Запада и Русия, а България по средата ", споделя Димитър.

Именно на това стартира да залага и самият той. Споделя, че е доста елементарно. Взима някой настоящ проблем от България и написа, че Москва дава обещание да го позволи, в случай че се откажем от НАТО и Запада. " Когато оповестиха, че популацията на България е към този момент под 7 милиона, написах, че Дмитрий Песков (б.ред. представителят на Кремъл) е споделил, че ще изпрати 100 000 рускини в България, с цел да разрешат демографската рецесия. Този текст се чете толкоз доста, че уеб сайтът ми се срина няколко пъти от трафика. "

Не е по никакъв начин инцидентно, че точно Русия е главната тематика, предизвикваща прочувствена реакция у българските читатели, споделя Димитър. " Хората са закърмени още от учебно заведение с концепцията за Велика Русия. Никой не ни е учил на това, че Съюз на съветските социалистически републики ни афишира война и де факто ни окупира на 9-и септември 1944 година. Трябваше самичък да си го прочета. " Но когато тръгнеш да обясняваш на хората сходни неща, те реагират отбранително, упрекват те, че си западен сътрудник, споделя Димитър.

Как Димитър се отхвърля от уеб страницата

Младият мъж признава, че познава и други хора, които са поддържали уеб сайтове с подправени вести на български език. Някои от тях не престават да го вършат. Убеден е обаче, че никой от тези хора не е получавал пари непосредствено от политически партии. " Политическите лица, които имат интерес такива неща да се четат, знаят доста добре, че някой ще го напише и без те да му дават пари. Човекът ще си вземе парите от Google, а политиците ще си получат изгодата. И вълкът утолен, и агнето цяло. "

Близо четири години след началото на плана, Димитър се отхвърля от уеб страницата с подправените вести. Но не поради вътрешен катарзис, а заради много по-прозаична причина. През 2019 Facebook ускорява доста контрола над сходни уеб сайтове, откакто излиза наяве, че английската анализаторска компания " Cambridge Analytica " непозволено употребява данни на консуматори от Facebook за политически цели. На уеб страницата на Димитър е натрапен така наречен " Shadow ban " - той продължава да има достъп до Facebook, само че заради логаритмите на платформата към този момент никой не го вижда.

" Да мислиш - това е мъчно начинание "

Димитър твърди, че идеологията, която дълго време е разпространявал посредством уеб страницата си, е безпределно надалеч от него. Това обаче не му пречи да я употребява, с цел да изкарва пари. На въпроса съжалява ли, че е поддържал сходен уебсайт, той дава отговор: " Съжалявам е мощна дума. Ставаше ми тъжно за това, че хората са глупави ".

Според младия мъж Facebook прави добра работа в борбата против подправените вести. " По-важно е обаче хората да се научат сами да отсяват просото от плявата. Но това е доста мъчно. Трудно им е да мислят. По-лесно е да усещат. И доста хора злоупотребяват с това ", споделя Димитър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР