Дълго време изглеждаше, че Григор Димитров не може да подреди

...
Дълго време изглеждаше, че Григор Димитров не може да подреди
Коментари Харесай

Честито, Григор! Но какво предстои?

Дълго време изглеждаше, че Григор Димитров не може да подреди кутията си с принадлежности. Не бе задоволително предан за първокласен тенисист. Освен в случай че не се носеше на гребена на вълната с помощта на своя тарант, изглеждаше уязвим, неустойчив и податлив към неспокойствие.

Сега обаче 26-годишният българинът със стилната си игра най-сетне оправдава нервността, която го обграждаше в тийнейджърските му години - интервал, в който го назоваха Бейби Федерер.

В неделя в Лондон той завоюва финалния шампионат на АТР - най-значимата купа в кариерата му, като надделя Давид Гофен с 7-5, 4-6, 6-3 в под напрежение край, траял 2:30 часа. Емоционалният и уморителен успех остави Григор безгласен.

" Малко си изгубих думите, няма да ви неистина - призна той, когато му връчиха трофея. - Обикновено съм много добър в тази част ".

Актуалният въпрос е толкоз елементарен, колкото комплициран е неговият отговор - може ли Григор да компенсира изгубеното време?

Първо, би трябвало да разгледаме конкуренцията на върха в тениса. Швейцарската икона Роджър Федерер наближава 37 години. Рафаел Надал бе най-хубавият през сезона, само че още веднъж има проблеми с коляното.

Ситуацията в горната част на ранглистата наподобява най-мъглява от цяло десетилетие насам. Особено при серията от контузии на водачите. Четирима от петимата водещи тенисисти отпреди година не устояха на темпото през сегашния сезон и отсъстваха в Лондон.

Ето за какво наподобява, че Григор е в отлична позиция да навлезе по-дълбоко в шампионатите от Големия шлем. Интригуващ подробност е, че преди време той даде поръчка за основна роля, след което се отдръпна. А в този момент завършва годината като №3.

Преди 10 години той беше най-обещаващият млад гений и завоюва купите на " Уимбълдън " и Откритото състезание на Съединени американски щати. През 2014 година стигна до полуфинал на " Уимбълдън " при мъжете и се качи до 8-ата позиция в ранглистата едвам на 22-годишна възраст. След това обаче се препъна и се срина до №40 през лятото на 2016 година

" Достигането до №8 на тази възраст беше сложен урок за Григор - изяснява треньорът му Дани Валверду. - Труден, само че и доста потребен. Нашият главен приоритет е да опростим нещата ".

Простотата е тъкмо това, от което Димитров се нуждае. Треньорите постоянно са работили мъчно с него. Цели шестима се изредиха в досегашния лист.

Двете му лица още веднъж бяха изложени на показ в Лондон. На полуфинала в събота бе съвсем мъчително човек да го следи - той се бореше с нервите си в опит да затвори мача с Джак Сок. Но Димитров показва непримиримост и оцеля.

В неделя изигра ослепително третия сет против Гофен, с цел да стигне до три мачбола при 5:2. След това по-спокойният белгиец остана във финала след серия брилянтни удари. Борбеното завръщане на противника въпреки всичко не стресна Григор, който за момент остана имобилен, пое надълбоко въздух и изигра отличен сервис гейм, с цел да подпечата купата.

На 26 години той е в пика на кариерата си. Но в същото време е просто един от играчи като Гофен, Сок, Кей Нишикори и Милош Раонич, които бяха потискани от продължителната доминация на Федерер и останалите от Голямата четворка. Димитров и останалите упоменати към момента не са усещали усета от успех в шампионат от Големия шлем.

Но за какво е цялото това бързане? Мъжкият тенис се трансформира в спорт, доминиран от ветерани. Видахме какво направиха Надал и Федерер през миналия сезон. Новак Джокович и Анди Мъри също минаха 30-те. Нека не забравяме Стан Вавринка, Томаш Бердих, Давид Ферер и Жо-Вилфред Цонга. Всички те са измежду водещите състезатели и навлязоха в четвъртото десетилетие от своя живот.

Това бе осмата и най-значима купа в кариерата на Димитров. Той завоюва половината от тези оценки през миналите 11 месеца. Включително и в Синсинати - първият му Мастърс 1000.

Но въпреки всичко Григор има още доста какво да потвърждава, в случай че се надява да доближи до великолепие.

Както разгласи анализаторът на ESPN Брад Гилбърт след мача, разликата от №25 до №3 не е прекомерно огромна. Така че българинът ще би трябвало да се потруди много, с цел да резервира позицията си. Но Гилбърт акцентира още, че е време да стартираме да приказваме за Димитров в подтекста на конкуренциите от Големия шлем. Австралия, чуваме ли се?

В неделя вечерта Григор изглеждаше като състезател, който е схванал по какъв начин да се придържа към най-хубавата си игра и до върха в ранглистата. " Това бе прави още по-отдаден и по-развълнуван за това, което следва. Зная какво би трябвало да направя, с цел да се получи добре ".

Това е скъп урок, който Димитров би трябвало да научи. При това - за повторно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР