Дълго чаканите промени в ТЕЛК бяха гласувани преди дни от

...
Дълго чаканите промени в ТЕЛК бяха гласувани преди дни от
Коментари Харесай

Реформата в ТЕЛК: Как промените ще облекчат хората с увреждания?

Дълго чаканите промени в ТЕЛК бяха гласувани преди дни от държавното управление в оставка. Предвижда се да има повече експертни лекарски комисии в страната и решенията да се издават без физически обзор на индивида с увреждане. Такъв ще е нужен единствено в избрани случаи. Заявленията за освидетелстване ще се разпределят на случен принцип посредством електронна система. Очаква се да бъде комплициран край и на безкрайното обжалване на ТЕЛК решенията.

Българите с увреждания са над 600 хиляди, а експертните лекарски комисии - едвам 70 в цялата страна. Очаква се обаче скоро броят им да бъде подсилен.

За Цветанка Несторова битката с ТЕЛК е на два фронта. От една страна поради нейната астма и няколкото съпътстващи болести. От друга – инсултът на брачна половинка ѝ, който след това отключва и паркинсон. На фона на влошеното им здраве, и за двамата все по този начин неизпълним препъни камък остават решенията на експертните комисии. 

" Аз предходната година чаках повече от половин година единствено да се оформят документите, с цел да е в тежест самият ТЕЛК. Сега чакам ново преосвидетелстване, тъй като ми дадоха ТЕЛК единствено за 1 година ", изяснява дамата пред NOVA.

Именно, с цел да спестят чакането на хората с увреждания, още през май предходната година от Здравното министерство предложи обилни промени. Почти година по-късно те ще станат факт. Общинските и държавни лечебни заведения имат период до 19 април да разкрият най-малко една експертна лекарска комисия, а университетските – по две.

В столичната кардиологична болница " Св. Екатерина " към този момент се готвят за измененията.

" Ние нямаме проект Б. Така или другояче ще стартираме, тъй като болничното заведение има така наречен лекарски комисии – ЛКК. Тези хора най-вероятно ще извършват и активността, обвързвана с ТЕЛК ", сподели зам.-директорът на болничното заведение Георги Найденов. Остават обаче и някои терзания.

" Промените, които бяха залегнали в нормативната уредба, и които в този момент са признати, се вършат да се облекчи процесът. Как ще бъде осъществено и до какви промени ще докара това е единствено въпрос, на който времето ще отговори ", счита Ани Александрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР